Wat kun je ermee?

Na je studie heb je een hoop kennis over de wereld van kunst en cultuur. Daarnaast waarderen werkgevers uit allerlei branches je academische vaardigheden en denkniveau. Afhankelijk van je eigen interesses, kwaliteiten en specialisatie kun je in verschillende werkvelden terecht op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktperspectief

Van programmeur van een theater of festival tot beleidsmedewerker bij de overheid: onze afgestudeerden komen overal terecht. De opleiding Algemene Cultuurwetenschappen geeft je een brede blik op kunst en cultuur die je kunt inzetten bij veel organisaties, instellingen en ondernemingen. Daarnaast is er in de studie aandacht voor academische vaardigheden. Hierdoor kun je na afronding van de studie kritisch denken, kun je goed presenteren en schrijven en ben je communicatief sterk. Dat zijn vaardigheden die bij het zoeken van een baan goed van pas komen. Afgestudeerden van onze opleiding zie je terug bij culturele organisaties, overheidsinstellingen, uitgeverijen, onderzoeksinstellingen of in het onderwijs. De mogelijkheden zijn divers en worden mede bepaald door je eigen interesses en welke vakken je kiest binnen de opleiding.

Mogelijke beroepen

  • Journalist of redacteur bij een krant, uitgeverij of vakblad
  • Programmamaker voor een festival, museum of andere culturele organisatie
  • Projectmedewerker voor een culturele organisatie
  • PR-medewerker bij een museum of kunstgezelschap
  • Bestemmingsontwikkelaar bij een toeristische instelling
  • Docent op een middelbare school of aan een hogeschool of universiteit
  • Onderzoeker aan een universiteit of bij een onderzoeksinstelling

In welke sectoren komen onze studenten terecht?

Studenten van Algemene Cultuurwetenschappen komen in meerdere sectoren terecht. De meeste afgestudeerden komen te werken in de cultuur-, erfgoed- en literatuursector. Ook werken veel alumni in Marketing en Communicatie en in het onderwijs.

Door naar een master

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar:

 

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Zo is een van de vakken binnen je minor gewijd aan de eerste stappen in je loopbaan. Daarnaast heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wil opdoen door stage te lopen.