Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Ik heb gekozen voor de Radboud Universiteit, omdat ik graag in Nijmegen wilde blijven studeren. Daarnaast vond ik de studies aan de Radboud Universiteit het leukst en heb ik daarom gekozen om Bestuurskunde te studeren.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?
Ik vond het fijn dat ik op de universiteit voor een groot deel mijn eigen tijd kon invullen. In het eerste jaar was het prettig dat je veel werkgroepen had, waarin je werd begeleid in het academische onderwijs. Verder beviel het mij dat je op de universiteit vaak onderwijs krijgt aan de hand van cases. In de colleges werd dan ook vaker de actualiteit besproken dan op de middelbare school.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Wat mij aanspreekt aan de bachelor Bestuurskunde, is dat je, vanuit verschillende perspectieven, maatschappelijke problemen in Nederland probeert te analyseren. Zo leer je een probleem vanuit verschillende hoeken te benaderen en kan je ook beter oplossingen bedenken.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.
Studenten van de opleiding helpen elkaar goed. Doordat Bestuurskunde een kleine opleiding is, is er veel samenwerking tussen studenten onderling. Daarnaast is het contact met docenten is toegankelijk. Het contact is informeel en veel docenten kennen hun studenten ook goed. Dit verlaagt de drempel om vragen te stellen of om hulp te zoeken wanneer dit nodig is. Daarnaast zorgt de laagdrempeligheid ervoor dat interessante, maatschappelijke discussies makkelijker ontstaan.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Wanneer ik mijn bachelordiploma heb wil ik graag stage lopen in het buitenland. Ik zou graag willen weten wat ik met mijn kennis die ik heb opgedaan in Nijmegen zou kunnen doen in een ander land. Daarna zou ik mijn weg willen vervolgen naar een masteropleiding in Nijmegen. Welke dit wordt, weet ik nog niet!
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Ik ben sinds dag 1 dat ik ben geland bij Bestuurskunde ook actief bij Studievereniging BOW! Studievereniging BOW is een toffe vereniging waar bestuurskundestudenten samen komen. BOW biedt zowel formele als informele activiteiten aan die leerzaam en leuk zijn om aan deel te nemen. Daarnaast heeft BOW ontzettend veel commissies waar je aan deel kunt nemen. Hierin kun je leren hoe het is om activiteiten te organiseren voor een grote groep studenten. Verder is de BOW-kamer (de verenigingskamer) altijd een leuke plek om medestudenten te ontmoeten in de pauzes onder het genot van een lekker kopje koffie of een theetje. Ik heb in de drie jaar dat ik actief ben deelgenomen in diverse commissies en heb afgelopen jaar een bestuursjaar gedaan bij Studievereniging BOW. Een bachelor Bestuurskunde in Nijmegen moet zeker aangevuld worden met een lidmaatschap bij Studievereniging BOW ;)
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen is een stad, met een dorps karakter. In Nijmegen kom je op elke plek waar je bent wel iemand tegen die je kent. Dat maakt het makkelijk om, als je nieuw bent met de stad, snel mensen te leren kennen. Daarnaast kan je in Nijmegen ontzettend veel doen. Zo kan je lekker naar het Waalstrand gaan, is er een groot aanbod aan cultuur, zijn er vaak leuke optredens en festivals en is er op elke hoek van de straat wel een leuk cafeetje. Daarnaast is de natuur in en rondom Nijmegen geweldig.
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
Ik vond de open dagen fijn om een eerste indruk te krijgen van de universiteit. Echter, je hebt misschien meer aan de proefstudeerdagen. Tijdens deze dagen krijg je een goed beeld van hoe de studie er in werkelijkheid uitziet. Je volgt tijdens deze dag een programma zoals die eruit ziet van een bestuurskundestudent. Op deze manier krijg je een goed beeld van de studie en kan je beter de keuze maken of de studie iets voor je is of niet.
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Zorg ervoor dat je kiest wat je interessant vindt. Het klinkt heel cliché, maar zorg ervoor dat je iets kiest waar je je goed bij voelt. Veel studenten zullen namelijk in de toekomst gebruik maken van wat ze hebben geleerd tijdens hun studie. Let er natuurlijk wel op dat er altijd onderwerpen zijn tijdens je studie die je minder liggen en onderwerpen die je enorm interessant vindt. Denk er daarnaast over na wat je belangrijk vindt om te doen tijdens je studie, maar ook vooral na je studie.