Ryan van Wijnbergen

Portret Ryan van Wijnbergen
Vooral de meeloopdag vond ik heel waardevol, omdat je dan echt kan meemaken hoe het onderwijs eruit ziet.
Naam
Ryan van Wijnbergen
Opleiding
Bestuurskunde
Vooropleiding
VWO - ISG Arcus College Lelystad, profiel E&M

Ryan van Wijnbergen volgt de bacheloropleiding Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik twijfelde in mijn eerste jaar tussen twee opleidingen, waarvan er één enkel aan de Radboud Universiteit gegeven wordt. Uiteindelijk heb ik (deels) voor deze opleiding gekozen vanwege de stad Nijmegen, waar ik al vaak geweest was en altijd enorm van de sfeer kon genieten.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

Vanwege de mate van zelfstandigheid die van studenten aan de Radboud gevraagd wordt, vond ik de transitie tussen middelbare school en universiteit best lastig. Gelukkig werd ik hierin in mijn eerste jaar goed geholpen door mijn mentor, die in begeleidende gesprekken een grote rol voor mij heeft gespeeld.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Als ik kijk naar mijn huidige bacheloropleiding Bestuurskunde, dan spreekt mij het meest aan dat je met de stof heel erg bezig bent met wat je later in de praktijk gaat brengen. Op deze manier wordt de stof minder abstract en beter behapbaar. Het meest uitdagende vind ik dat ik mijn creativiteit en kennis kan toepassen in praktische projecten, zoals het schrijven van een beleidsplan als project.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Ik vind de sfeer in de opleiding erg prettig. Tussen de studenten is altijd ruimte voor een dolletje, maar we zoeken elkaar ook actief op om samen te studeren. Ook werk je natuurlijk samen in groepjes. Dit bereidt je voor op je verdere loopbaan, waar je waarschijnlijk ook zal moeten samenwerken met collega's. Het contact met docenten is ook top. Ze staan altijd open voor vragen binnen en buiten lesuren, en komen meestal ook wel een praatje maken met je bij de koffieautomaat.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik wil iets met veiligheidsbeleid gaan doen, bijvoorbeeld bij het Ministerie van Defensie.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ik ben bij studievereniging BOW actief bij meerdere commissies. Dit is een erg leuke manier om je in te zetten voor de vereniging, skills op te doen en je studienoten leren kennen. Verder ben ik vertrouwenscontactpersoon van de studievereniging. Op deze manier kan ik mij inzetten voor de sociale veiligheid binnen de vereniging.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Wat ik het leukst vind aan Nijmegen is dat het eigenlijk een groot dorp is. Als je hier door de straten loopt krijg je echt wel het gevoel van een grote stad, maar naar mijn ervaring kent iedereen iedereen hier in het studentenleven. Erg leuk om zo via via leuke mensen te leren kennen op een feestje of festival.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik heb een voorlichting bijgewoond en een meeloopdag. Vooral de meeloopdag vond ik heel waardevol, omdat je dan echt kan meemaken hoe het onderwijs eruit ziet.

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Kies een studie die leuk vindt, waar je passie uithaalt en die dicht bij jezelf ligt. Kies niet de studie die je ouders voor je hebben uitgekozen of waar je denkt het meeste geld mee te kunnen verdienen, want op een gegeven moment kom je er dan misschien wel achter dat je deze studie helemaal niet leuk vindt. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Als je iets kiest wat je echt leuk vindt dan ga je met plezier naar je colleges en wordt je studententijd een stuk leuker!