Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma bachelor Bestuurskunde
Tijdens je bachelor Bestuurskunde komt er veel aan bod. Na drie jaar begrijp je waarom maatschappelijke problemen ontstaan, en hoe je ze kunt oplossen door anders te kijken naar bestuur, beleid en organisatie. Daarbij beperk je je niet tot bestuurskunde alleen: ook economie, recht en politiek komen aan de orde. Je ontwikkelt sterke academische vaardigheden, zoals onderzoek doen, wetenschappelijke literatuur gebruiken, creatief denken en kritisch reflecteren. Allemaal toegepast op actuele vraagstukken uit de praktijk. Zo bereid je je voor op een boeiende en dynamische carrière als bestuurskundige.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
In het eerste semester van het eerste jaar maak je kennis met de twee hoofdthema’s van de bestuurskunde: 1) het oplossen van maatschappelijke vraagstukken door middel van beleid en 2) de inrichting en het functioneren van het politiek-bestuurlijke bestel en publieke organisaties. Ook maak je kennis met wetenschappelijke vaardigheden en leer je hoe je zelfstandig onderzoek moet doen. In het tweede semester van het eerste jaar volg je vakken waarin duidelijk wordt hoe beleid wordt gemaakt.
In het eerste semester van het tweede jaar ligt de nadruk op de uitvoering van beleid. In het tweede semester kijken we over de grenzen van ons land heen en hebben de cursussen een internationale focus. Daarnaast kies je een aantal vakken om je te verdiepen in onderwerpen die jij leuk of interessant vindt en die je voorbereiden op de masterspecialisaties.
NB: Vanwege curriculumwijzigingen is de onderstaande informatie onder voorbehoud.
In het derde jaar van de bacheloropleiding ga je je perspectief op het vakgebied nog verder verdiepen. Je volgt nog enkele verplichte vakken en krijgt daarnaast keuzeruimte om je eigen interesses te volgen en een richting te kiezen die bij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling past. Je verdiept je verder in een onderwerp tijdens het schrijven van de bachelorthesis.
Deze opleiding bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Studeren in het buitenland
Tijdens de bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.
Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.