Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma bachelor Bestuurskunde jaar 1

Studiejaar
1

In het eerste semester van het eerste jaar maak je kennis met de drie kerngebieden van Bestuurskunde: bestuur, beleid en organisatie. Ook maak je kennis met wetenschappelijke vaardigheden en leer je hoe je zelfstandig onderzoek moet doen. In het tweede semester van het eerste jaar volg je vakken waarin duidelijk wordt hoe beleid wordt gemaakt.

Over dit studieprogramma

In het eerste semester maak je kennis met de drie kerngebieden van het vakgebied van de bestuurskunde: bestuur, beleid en organisatie in onder andere de cursus ‘Kernthema’s van de Bestuurskunde’. Daarnaast volg je de cursus ‘Binnenlands Bestuur’ over de geschiedenis en de huidige inrichting van het openbaar bestuur. Je leert tevens onderzoek te verrichten en werkt aan je academische vaardigheden.

In het tweede semester van het eerste jaar staat de totstandkoming van beleid centraal. Je volgt een cursus over agendavorming en besluitvorming en een cursus over recht en bestuur. En gaat daarnaast zelf aan de slag met de ontwikkeling van beleid in een simulatie in de cursus ‘Beleidsintegratie en Simulatie’.

Totaal EC
60 EC

Bindend Studieadvies

Deze opleiding bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System),ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.