Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma bachelor Bestuurskunde jaar 3

Studiejaar
3

In het derde jaar van de bacheloropleiding ga je je perspectief op het vakgebied nog verder verdiepen. Je volgt nog enkele verplichte vakken en krijgt daarnaast keuzeruimte om je eigen interesses te volgen en een richting te kiezen die bij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling past. Je verdiept je verder in een onderwerp tijdens het schrijven van de bachelorthesis.

Over dit studieprogramma

Tijdens het eerste semester van het derde jaar heb je een heel semester vrije keuzeruimte. Zo kun je naar het buitenland gaan, stage lopen om praktijkervaring op te doen of keuzevakken volgen.

In het tweede semester volg je enkele verdiepende cursussen, zoals de cursussen 'Good Governance' waarin je leert in verdiepende en vergelijkende zin te reflecteren op "goed bestuur" en 'Government in the Digital Age' waarin de gevolgen van digitalisering van het openbaar bestuur centraal staan. Ook volg je de cursus 'Hackaton' waarin je in korte tijd op basis van de inhoudelijke, methodologische en statistische kennis die je hebt opgedaan tijdens je bacheloropleiding een bijdrage levert aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. 

Daarnaast schrijf je je bachelorthesis, waarbij je een werkstuk schrijft over een bestuurskundig relevant vraagstuk.

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar de bestuurskunde [at] fm.ru.nl (studieadviseur) Carmen Verduijn. 

 

Totaal EC
60 EC
Verplichte cursussen
P1
P2
P3
P4
6 EC
  1. P3
  1. P3
Vrije ruimte
P1
P2
P3
P4
Vrij keuze ruimte: Keuzevakken | Stage | Studeren in het buitenland
30 EC
  1. P1
  2. P2

In de vrije ruimte kun je vakken kiezen in aanvulling op je verplichte vakken en keuzevakken. Deze vakken hoeven niet gerelateerd te zijn aan je opleiding Bestuurskunde.

Thesis & research
P1
P2
P3
P4

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Stage

Er is binnen een opleiding Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit voldoende ruimte om stage te lopen. Stage lopen kan goed in het tweede gedeelte van het derde jaar, maar ook in de master die je uiteindelijk kiest. Voor hulp bij het vinden van een stage kun je terecht bij Career Service.

Studenten Bestuurskunde zijn in staat snel tot de kern van beleidsproblemen door te dringen, de politiek-bestuurlijke verhoudingen rondom beleidsterreinen in te schatten en zij zijn al redelijk getraind in methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Bovendien kennen zij de Europese en internationale omgeving waarbinnen beleid wordt gemaakt. Zij zijn daarom graag geziene stagiaires bij vele organisaties in zowel de publieke als private sector.

Bij het zoeken van een stage-instelling geldt dat dit een organisatie moet zijn die behoort tot het openbaar bestuur in de meest ruime zin van het woord. De stage is in principe een onderzoeksstage, met enkele praktijkaspecten. Populaire stageplekken zijn ministeries, provincies, gemeenten, adviesbureaus, maatschappelijke organisaties en politieke partijen.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor/master? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.