Anna Sophie Kamps

Portretfoto Anna Sophie Kamps
Kies iets wat je fascineert, wat je jezelf steeds opnieuw ziet doen.
Naam
Anna Sophie Kamps
Opleiding
Biologie
Startdatum studie
Vooropleiding
vwo op CSG De Heemgaard

Anna Sophie Kamps is een bachelorstudent van Biology op de Radboud Universiteit. Anna Sophie schreef een testimonial over de studie en sfeer in Nijmegen.

Waarom heb je gekozen voor de Radboud Universiteit?

Ik heb gekozen voor de Radboud Universiteit door het brede perspectief en de gezellige en open sfeer die ik proefde tijdens open dagen. De bachelor Biology in Nijmegen is de enige die ook kijkt naar de medische kant en niet alleen naar groene biologie. Het is een hele gevarieerde opleiding waarin je met alles kennis maakt.

Hoe was de overgang van de middelbare school naar de universiteit voor jou?

De overgang van de middelbare school naar de universiteit voelde als een hele grote stap. In de eerste weken moest ik heel erg wennen aan het rooster en ontdekken hoe ik wilde studeren voor de vakken. We kregen tijdens de eerste week heel veel informatie over de programma’s die nodig zijn voor de studie, hoe je je moet aanmelden voor vakken en toetsen. Je hebt veel verantwoordelijkheden en je moest alles zelf doen, zelfs het kopen van je boeken. Ik weet dat dat normaal is, maar vergeleken met de middelbare school was het wel een beetje overweldigend. Gelukkig kregen we tijdens die eerste weken ook veel hulp. Niet alleen van de studieadviseurs, maar ook van docenten en studentassistenten. Iedereen had tijd om te luisteren en was er voor je als je ergens hulp bij nodig had. Verder waren we verdeeld in groepjes van zes, wat het een stuk makkelijker maakte om te communiceren met studenten die met dezelfde problemen te maken hadden. In het begin was het erg veel, maar met de hulp van iedereen om me heen, is het me toch gelukt.

Wat vind je leuk aan de opleiding Biology en waarom?

Wat ik echt leuk vind aan deze studie is het algemene overzicht dat je krijgt van biologie, zodat je kan zien wat het beste bij jou past. Er zijn heel vakken met verschillende richtingen, en het voelt alsof er zoveel is om te leren en te ontdekken. In deze studie heb je erg veel vrijheid. Als je meer dan één richting wil doen, kan je daar om vragen en dan wordt er gekeken welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast ben ik ook erg tevreden over de manier waarop dingen georganiseerd worden. Dat maakt het makkelijker om alles te overzien. I dacht echt dat de opleiding moeilijk zou zijn door de taal: Engels. Maar na een paar weken wist ik al dat het goed zou komen en ging het automatisch.

Wat vind je van de sfeer in colleges?

De sfeer is de colleges is respectvol, inspirerend en soms ook vrolijk. Het voelt echt alsof de docenten en onderzoekers ons iets willen leren. Ze zijn er om je op weg te helpen, meer inzicht te geven, kennis en begrip van bepaalde onderwerpen te delen. Het is een fijne leeromgeving waar niks wat je zegt als nutteloos wordt gezien. Nadat een vak is afgelopen, wordt er zelfs nog om feedback gevraagd.

Wat zijn je plannen voor na je bachelorstudie?

Ik weet nog niet zeker wat ik wil doen na mijn bacheloropleiding, maar ik hoop dat het te maken heeft met de richting van de menselijke biologie die ik op wil gaan.

Ben je betrokken bij de studievereniging van je opleiding?

Ik ben lid bij de studievereniging BeeVee, maar ik doe er verder weinig mee. Dit komt vooral door corona en de maatregelen die daar bij kwamen kijken. Ik heb wel mijn studieboeken en -materialen bij BeeVee gekocht.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen voelt voor mij vertrouwd, maar ook vrij en plezier. Het is een nieuw avontuurlijk hoofdstuk, waar ik veel nieuwe mensen heb mogen ontmoeten, nieuwe dingen heb meegemaakt en veel over mezelf mag leren. Ik waardeer de manier waarop de campus in elkaar zit, want het voelt als een stadje in een stad, en ik ben er thuis.

Welke voorlichtingsactiviteiten heb je bijgewoond op de campus voordat je je hebt aangemeld voor je studie?

Voordat ik me heb aangemeld voor de opleiding ben ik naar de open dag van de Radboud Universiteit geweest. Dit was heel nuttig, omdat ik eigenlijk kwam voor de bachelor Biomedical Sciences. Ik wilde altijd al iets bèta doen, maar ik wist nog niet helemaal zeker welke bachelor het beste bij mij paste. Toen ik naar wat voorlichtingen van Biomedical Sciences was geweest, wist ik dat dit niet bij mij paste. Ik ging naar de informatiemarkt en daar vond ik de opleiding Biology. En kijk waar ik nu ben :)

Wat is jouw advies voor het maken van een studiekeuze?

Kies de opleiding die jij wil doen, niet de opleiding die je vrienden gaan doen of wat je familie van je verwacht te doen. Kies iets wat je fascineert, wat je steeds opnieuw kan blijven doen. Iets waarover je blijft praten tegen vrienden of familie, omdat je steeds meer energie krijgt om er over te blijven leren. Focus niet al je aandacht op het toekomstperspectief of hoeveel geld je kan verdienen. Doe iets waar je echt plezier in hebt.