Sabijn van den Brink

Portretfoto Sabijn van den Brink
Ik merk dat alles wat ik tijdens mijn bachelor heb geleerd, in zekere mate terugkomt in mijn werk.
Naam
Sabijn van den Brink
Opleiding
Communicatie- en Informatiewetenschappen
Einddatum studie
Huidige functie
Junior communicatieadviseur

Oud-student Sabijn van den Brink studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen.

Hoe heb je de bachelor ervaren?

Erg goed! De bachelor was voor mij een erg brede opleiding waarin ik van ontzettend veel disciplines kennis opdeed. Fijne docenten en een mooie mix tussen academisch onderzoek en praktische opdrachten. Wel vond ik dat de bachelortrack zich erg richtte op de commerciële kant van communicatie, en te weinig op non-profit en (semi-)overheid. Ook vond ik, doordat de bachelor zo breed was, dat het lastig was om te achterhalen in welk communicatiediscipline ik mijzelf wilde specialiseren, of welk type werk ik leuk zou vinden. Daar moest ik zelf actief achteraan gaan, en heb ik pas in mijn master écht weten te ontdekken.

Wat doe je op dit moment? En heb je nog iets aan de vaardigheden die je tijdens je bachelor hebt opgedaan?

Ik ben communicatieadviseur bij Beck Communicatie. Een bureau dat organisaties in de publieke sector met (tijdelijke) communicatiekracht ondersteunt - interim-werk dus. Ik houd me bezig met de ontwikkeling van communciatiestrategieën en de uitvoering daarvan. Dat doe ik voor opdrachtgevers zoals gemeenten, provincies, waterschappen, veiligheidsregio's, de politie, zorg- of onderwijsinstellingen, etc. En dat communicatiewerk kan over van alles gaan: van veiligheid, tot de ontwikkeling van woningbouw of iets als 'gelijke kansen voor de jeugd'. En van heel dicht op de politiek tot juist impactvol voor de inwoners.

Ik merk dat alles wat ik tijdens mijn bachelor heb geleerd, in zekere mate terugkomt in mijn werk. Ik vond het, na afronding van de studie, lastig om te bepalen 'wat ik nou écht geleerd had'. Het is niet zoals een exacte wetenschap, waarin het heel meetbaar is wat je een paar jaar geleden niet wist, maar nu wel. Communicatie is een manier van denken die je jezelf eigen hebt gemaakt. En die manier van denken is voor jou nu heel vanzelfsprekend, maar is het zeker niet voor iedereen. Alles in mijn bachelor heeft eraan bijgedragen dat die manier van denken onderdeel van mij is geworden, en in uiting komt in mijn werk. Van het schrijven van teksten, tot reputatiemanagement, tot managementcommunicatie. Overal pluk ik wel iets vandaan wat ik terug zie komen in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Wat maakt het werken binnen dit vakgebied zo interessant en belangrijk?

Het feit dat ik me dagelijks bezighoud met maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken die mensen en de wereld waarin we wonen écht aangaan. Door het interimmen is er ontzettend veel variatie in mijn werk en dat maakt dat ik echt heel veel leer over de maatschappij en een goede politiek-maatschappelijke antenne ontwikkel. Die ik in ontzettend veel situaties - werk en privé - goed kan gebruiken.

Heb je een tip voor toekomstige studenten?

Probeer je op tijd te verdiepen in welk communicatiediscipline jou het meest aanspreekt. Door praktijkervaring op te doen tijdens een stage of een bijbaan, of door met professionals te spreken. Het communicatievakgebied is zó breed, dat je er echt zelf werk van moet maken om te ontdekken welke richting jij op wilt.