Tessa Stolte

Portret Tessa Stolte
Doordat mijn lichting van de Nederlandse track (CIW) vrij klein is, is onze werkgroep eigenlijk één grote vriendengroep.
Naam
Tessa Stolte
Opleiding
Communicatie- en Informatiewetenschappen
Startdatum studie
Vooropleiding
Dorenweerd College - VWO - Economie & Maatschappij + wisB

Student Tessa Stolte volgt de bacheloropleiding  Communicatie- en Informatiewetenschappen.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

De studie Communicatie- en Informatiewetenschappen is op veel verschillende universiteiten te vinden, overal op een andere manier. De focus ligt overal anders. Op de RU ligt een deel van de focus bij marketing- en bedrijfscommunicatie, wat ik het meest interessant vind. Dit, in combinatie met de fijne campus en de kwaliteit van de universiteit heeft ervoor gezorgd dat ik toch hiervoor heb gekozen.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

In het eerste jaar hadden we nog wel een soort 'mentor', maar eerlijk gezegd was dat helemaal niet nodig. Natuurlijk is de vorm van het onderwijs anders dan op de middelbare school, maar ik heb dit vooral met veel nieuwsgierigheid omarmd. Het niveauverschil in het begin van de studie valt echt mee. Ik denk dat de uitdaging vooral zit in het herontdekken van de studeermethoden.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Mijn oog is altijd gevallen op marketing- en bedrijfscommunicatie. Ik vind het heel erg interessant om te ontdekken op wat voor manieren taal en beeld een rol spelen in hoe mensen over een merk of bedrijf denken. Toch vind ik het fijn dat het een brede bachelor is. Toen ik begon kon ik namelijk echt nog niet kiezen en vond ik veel dingen wel interessant. Het meest uitdagende is denk ik de vele groepsopdrachten. Voor bijna elk vak moet wel een verslag of onderzoeksopdracht geschreven worden. Ik houd van schrijven en vind dit dus niet erg, maar het zijn er soms wel veel tegelijk. Dat betekent dat je in 4 verschillende groepjes aan 4 verschillende opdrachten tegelijk aan het werken kunt zijn, vooral in het tweede jaar, en daarnaast ook gewoon de hoorcollegestof moet bijhouden voor het tentamen. Al denk ik wel dat dit best normaal is voor een universitaire studie.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Super fijn! Ik heb een goede klik met bijna al mijn medestudenten. Doordat mijn lichting van de Nederlandse track (CIW) vrij klein is, is onze werkgroep eigenlijk één grote vriendengroep. Via de studievereniging heb ik ook veel contact met andere studenten (ook IBC-studenten) waarmee ik het heel goed kan vinden. De docenten staan vrij dicht bij de studenten. Natuurlijk spreken we ze beleefd aan, maar sommige docenten zul je op een gegeven moment goed leren kennen. Daardoor is de sfeer toch regelmatig wat informeler.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Dit vind ik nog een hele lastige vraag, aangezien je pas in de master echt een richting kiest. Als ik kijk naar waar mijn interesse ligt zou ik me best kunnen voorstellen dat ik ooit bij een marketing- of adviesbureau terecht kom. Het werken in/advies geven aan een marketingteam lijkt mij best gaaf. Echter lijkt het me ook hartstikke interessant om me meer te verdiepen in crisiscommunicatie. Het zou dus zo kunnen zijn dat ik d.m.v. een pre-master extra ga focussen op marketing, maar deze onderwerpen komen ook allemaal aan bod bij de aansluitende master 'Communicatie & Beïnvloeding', dus het kan ook heel goed zijn dat ik daarvoor kies.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Zeker! Vanaf moment 1 heb ik me enorm vermaakt bij zowel de formele als informele activiteiten van Babylon. Daar heb ik veel vrienden gemaakt en veel kennissen aan overgehouden. Ik ben zo enthousiast geworden dat ik zelfs een bestuursjaar heb gedaan in 2019-2020 zodat ik me in kon zetten om andere/nieuwe studenten net zo enthousiast te maken als dat ik zelf was. Ik heb er hele mooie jaren aan overgehouden en zal denk ik pas echt afstand nemen na mijn master.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen is vooral heel gezellig en gemoedelijk. Je hebt hier niet het onvriendelijke wat je soms in grotere steden tegenkomt. Ook niet de drukte trouwens. Nijmegen is een beetje dorps, maar zit vol met studenten. Op elke stapavond en bij elke activiteit zou je in principe weer nieuwe vrienden kunnen maken. Het centrum is niet heel groot, maar daardoor verzamelen studenten zich vaak wel rond dezelfde plekken. Daardoor ontstaat veel gezelligheid.
Nijmegen heeft niet het massale en toeristische van Amsterdam, maar wel de gezelligheid van Utrecht. Daarbij vind ik het zelf vaak ook best prettig dat je niet op elke hoek van de straat het gevoel hebt dat je van je sokken gereden wordt.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik ben heel druk geweest met mijn studiekeuze. Na een half jaar stoppen met de studie vond ik geen optie en ik wilde dus meteen goed kiezen. De open dagen waren natuurlijk stap 1. Daarna heb ik een aantal studies gekozen en die in meerdere steden bezocht. Daar heb ik het meeste van opgestoken. Studies zijn namelijk écht in elke stad anders ingedeeld en dat kan soms veel schelen. Als tip zou ik daarom ook meegeven om de studieplanning te bekijken en eens te lezen of de vakken die je zou krijgen je ook echt aanspreken. Als je dan nog tussen 2 of 3 studies twijfelt kun je nog een meeloopdag inplannen om echt te kunnen voelen hoe het er bij die studie aan toe gaat.

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Bezoek open dagen! Veel. En neem het alsjeblieft een beetje serieus. Ik zie veel studenten die CIW kiezen omdat ze "niet wisten wat ze anders moesten doen" o.i.d. Hiervan zijn er in mijn eerste jaar ook meteen een aantal afgevallen. Ook zijn er vrij regelmatig mensen die niet echt weten waar ze aan beginnen. Dit kan natuurlijk goed uitpakken, maar ik denk dat je jezelf er een lol mee doet als je gewoon meteen goed op je plek bent. Studievertraging kun je op veel leukere manieren oplopen (zoals een bestuursjaar ;P).

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.