Opbouw van de bachelor
Het jaar bestaat uit vier perioden. Iedere periode bevat zeven cursusweken en één tot vijf studieweken. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur. Gedurende de hele opleiding is er een sterke koppeling tussen theorie en praktijk: je vertaalt de kennis die je opdoet meteen naar communicatieve situaties uit de praktijk van organisaties. De Nijmeegse opleiding legt het accent op de inzet van taal bij organisaties in een meertalige context.
Bij Communicatie- en Informatiewetenschappen verkrijg je wetenschappelijk inzicht in in de communicatieprocessen die cruciaal zijn in het bedrijfsleven, bij overheden en in non-profitorganisaties (organisaties zonder winstoogmerk). Je gaat je verdiepen in thema's als marketingcommunicatie, gezondheidscommunicatie, crisiscommunicatie en sociale media. Communicatie- en Informatiewetenschappen is een gedegen academische opleiding die bestaat uit het ontwikkelen van academische schrijfvaardigheden, het begrijpen van bestaand onderzoek en uiteindelijk het uitvoeren van je eigen onderzoek. Je vergroot je communicatieve vaardigheden in het Nederlands, maar ook in het Engels.
Globale opbouw van de drie studiejaren
In het eerste jaar volg je inleidende cursussen om het volledige wetenschappelijke vakgebied van taal en communicatie te leren kennen. Je krijgt een brede theoretische kennis van de wisselwerking tussen taal, communicatie en cultuur in organisaties. Deze kennis pas je meteen toe op communicatieve situaties uit de dagelijkse praktijk. In het tweede en derde jaar bouw je de kennis van het eerste jaar verder uit en ga je meer de diepte in. In het laatste jaar is er ruimte om te kiezen voor het onderwerp waar jij je verder in wilt specialiseren.
Gedurende de driejarige bachelor leer je ook hoe je een onderzoek opzet, data verzamelt, en analyseert. Je leert over verschillende kwalitatieve (interviews, focus groepen, interactie analyse) en kwantitatieve (experiment, enquête, corpus) onderzoeksmethoden, zodat je in staat zult zijn de juiste methode te kiezen afhankelijk van een academische of professionele onderzoeksvraag. De theoretische, praktijk- en methodologische kennis die je tijdens de bachelor opdoet, komt samen bij het schrijven van de bachelorscriptie, waarmee je de opleiding in het derde jaar afsluit.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.