Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma van Communicatiewetenschap
Om je een brede, tijdloze academische basis van kennis en vaardigheden mee te geven die je nodig hebt als academisch geschoolde communicatieprofessional, bieden we je inhoudelijke en methodische cursussen aan.
De inhoudelijke cursussen gaan over de drie kernthema’s: beïnvloeden, informeren en entertainen. Daarin is zowel aandacht voor theorieën en onderzoek, als voor actuele vragen uit de praktijk.
In de methodencursussen leer je onderzoeksvaardigheden die je nodig hebt als communicatieprofessional, zoals interviewen of een experimenteel onderzoek opzetten en uitvoeren.
In aanvulling daarop is er voortdurend aandacht voor je professionele ontwikkeling en voor loopbaanoriëntatie. Je leert jezelf kennen (wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik) en je ontwikkelt je eigen interesses en competenties, zodat je een vervolgstudie én uiteindelijk een loopbaan kiest die bij je past.
Onderwijsvormen
Een kortdurende lesperiode die over het algemeen een (leer)onderwerp behandelt.
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten.
Periode van praktische voorbereiding op de beroepsuitoefening.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Een groep van mensen met een bepaald doel of een bepaalde opdracht die zij gezamelijk resultaatgericht proberen uit te voeren.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
Het eerste jaar is breed ingericht. In dit jaar is er aandacht voor het individu, context en technologie. Je maakt dan ook niet alleen kennis met theorieën en onderzoek uit de communicatiewetenschap, maar ook uit de psychologie, sociologie en kunstmatige intelligentie.
Het tweede jaar staat in het teken van inhoudelijke verdieping. Naast kennis over mediagebruik en media-inhoud, staan de drie belangrijkste functies van communicatie via de media centraal: beïnvloeden, informeren en entertainen.
In het laatste jaar krijg je veel ruimte om je eigen profiel als communicatieprofessional verder te ontwikkelen. Zo volg je cursussen naar keuze en een stage in het werkveld. Dit kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Ook werk je in het derde jaar aan de bachelorthesis: je eigen afstudeeronderzoek.
De opleiding Communicatiewetenschap bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Stage
In het derde jaar van de bachelor volg je een stage. Je werkt als stagiair in een organisatie buiten de universiteit om vaardigheden op te doen die gerelateerd zijn aan het werkveld van communicatiewetenschappers. Op deze manier leer je te functioneren in een organisatie en tegelijkertijd communicatiewetenschappelijke kennis en inzichten in de praktijk toe te passen.
Studeren in het buitenland
Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv. Kijk op de website van International Office voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.