Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Ik heb voor de Radboud Universiteit gekozen omdat ik de sfeer heel erg fijn vind. Op deze universiteit word je echt als persoon gezien. Deze combinatie van het grootschalige van het onderwijs op de universiteit, als het persoonlijke contact, vind ik erg fijn.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?
Middels een propedeuse op het hbo ben ik naar de universiteit gegaan. Hoewel de overgang aan het begin best even wennen was, raakte ik al snel gewend aan de manier onderwijs. De docenten houden rekening met het feit dat de meeste dingen nieuw zijn en zijn altijd bereid om je te helpen als dit nodig is.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Wat mij aanspreekt aan de bachelor is een verdieping in wereldwijde vraagstukken. Waar de meeste mensen een punt zetten, plaatsen studenten Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie een komma. Ik leer verder denken dan mijn eigen wereldbeeld en kan vanuit verschillende perspectieven naar onderwerpen kijken. De ruime blik is niet alleen studie gerelateerd relevant, maar waardevol in heel mijn leven.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten of onderzoekers.
De sfeer binnen de bachelor zou ik typeren als warm en betrokken. Je wordt gezien als persoon en docenten kennen je bij naam. De lijntjes tussen docenten en studenten zijn kort, waardoor je altijd met je vraag terecht kan. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om jezelf extra te verdiepen en/of uit te dagen. Het voordeel van de kleinschaligheid is dat je ook snel studenten van andere jaarlagen leert kennen. Hierdoor raak je al vroeg in je studie betrokken bij de mogelijkheden later in je studie. Hierbij kan je denken aan de mogelijkheid voor een stage of interessante onderwerpen voor een onderzoek.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Als ik mijn bachelordiploma op zak heb, wil ik de pre-master en master Bestuurskunde gaan volgen, eveneens op de Radboud Universiteit. Tijdens de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie kwam ik erachter dat ik het beleid in Nederland heel erg interessant vind. Waarom gaan dingen zoals ze gaan? Waar de bachelor CAOS mij heeft gebracht dat ik veel kennis heb van de wereld om mij heen en diverse perspectieven kan aannemen omtrent wereldwijde vraagstukken, kan ik met de master Bestuurskunde deze kennis gericht toepassen op Nederlands beleid. In mijn optiek wordt beleid soms veraf van de “daadwerkelijke wereld” gemaakt. Ik zie het als mijn doel om deze kloof tussen beleid en praktijk te verminderen. De combinatie van CAOS en Bestuurskunde is daar bij uitstek geschikt voor.
Ik zie mijzelf later werken als beleidsmedewerker bij een gemeente of een ministerie, waar ik mee kan denken en schrijven aan het beleid voor de Nederlandse samenleving.
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Ik ben lid van de studievereniging Umoja, waar ik vooral te vinden ben in de pauzes om met medestudenten te kletsen onder het genot van een kop koffie. Ook is het interessant om ervaringen en verhalen van andere studenten te horen. Het voelt als een warme CAOS familie.
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Het leuke aan Nijmegen vind ik dat het de faciliteiten van een stad heeft, maar tegelijkertijd aanvoelt als een dorp. Zo kom ik vaak mensen van de universiteit tegen als ik bijvoorbeeld naar de stad ga of even een rondje loop.
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
Als scholier ben ik naar open dagen en meeloopdagen geweest. Beide voorlichtingsactiviteiten gaven mij een goed beeld van zowel de universiteit als de bachelor. Op dat moment wist ik niet dat er ook een mogelijkheid was om een proefstudeerdag te volgen. Hoewel ik dit zelf niet heb gedaan, weet ik dat het een onwijs leuke dag is en zou ik dit iedereen aanraden.
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Naast dat het belangrijk is om open dagen te bezoeken, zou ik toekomstige studiekiezers aanraden om proefstudeerdagen en meeloopdagen te volgen. Hierdoor krijg je een impressie van hoe het is om de bepaalde studie te volgen aan de universiteit.