Nienke Pieters

Nienke Pieters
Het leukste vind ik dat je situaties probeert te begrijpen door de ogen van de mensen die je bestudeert en die zich werkelijk in die situatie bevinden.
Naam
Nienke Pieters
Opleiding
Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Audiovisuele Vormgeving (Cibap - Zwolle), Culturele en Maatschappelijke Vorming (HAN - Nijmegen)

Nienke Pieters is alumnus Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Om eerlijk te zijn heb ik voor Radboud gekozen, omdat ik voor deze studie een jaar gestudeerd heb op de HAN in Nijmegen. Ik woonde om die reden al in Nijmegen en wilde er graag blijven wonen. Achteraf gezien is dat een goede keuze geweest. De studie in Nijmegen is anders ten opzichte van de studie in andere steden in de zin dat een groot deel gaat over ontwikkelingsstudies en ontwikkelingssamenwerking, en daar ben ik erg geïnteresseerd in.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Wat ik het leuke en misschien ook gelijk wel het meest uitdagende aan de studie vind is dat je leert heel kritisch na te denken over bepaalde situaties en ook dat je je leert open te stellen voor nieuwe ideeën. Je komt er ineens achter dat je altijd een heel westerse kijk hebt gehad op hoe de wereld in elkaar zit, maar je leert al snel dat er veel verschillende perspectieven bestaan. Het leukste vind ik dat je situaties probeert te begrijpen door de ogen van de mensen die je bestudeert en die zich werkelijk in die situatie bevinden. Zo leer je ineens toch heel anders kijken naar zaken als migratie, armoede, ongelijkheid, corruptie en zeker ook ontwikkelingssamenwerking.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Prettige sfeer, het is een kleine opleiding en daardoor ook makkelijk om elkaar aan te spreken en samen te werken.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat op dit moment nog niet zo goed weet. Voor deze studie heb ik drie jaar lang Audiovisuele Vormgeving gestudeerd. Ik zit er daarom over te denken om hierna wellicht een master Visuele Antropologie te doen, waarbij je leert hoe je je onderzoek kunt omzetten in een documentaire. Ik vind het belangrijk dat de onderzoeken die worden gedaan in de academische wereld begrijpelijk en beschikbaar zijn voor iedereen, niet alleen voor de mensen die op de universiteit gestudeerd hebben. Documentaires maken lijkt me een mooi hulpmiddel om dit te doen.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Op dit moment ben ik actief als commissielid van de 'formele activiteitencommissie'. Als formele commissie organiseren we lezingen en educatieve uitjes, maar er zijn nog veel meer commissies waarbij je je aan kunt sluiten. Verder ben ik niet heel actief binnen de vereniging, je zult mij niet op elke activiteit vinden, maar er worden zeker leuke activiteiten georganiseerd en er hangt een gezellige sfeer!

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Ik ben zelf opgegroeid in een klein dorpje en ben niet zo'n fan van hele grote steden, dus Nijmegen was perfect voor mij. Nijmegen heeft een prettige sfeer, veel studenten, er is ook veel te doen in de stad. In de zomer kun je hier genieten van de Nijmeegse Vierdaagse en zijn er altijd mensen op het Waalstrandje te vinden!

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Zelf ben ik naar de Open Dag geweest om een algemene indruk te krijgen van wat de studie precies inhoudt. Daarna heb ik me opgegeven voor de proefstudeerdag, wat ik zelf heel leuk vond, omdat je die dag twee korte college's krijgt en dan een goed beeld krijgt van waar een college over zou kunnen gaan. Van anderen hoor ik vaak dat zij de meeloopdagen aanraden. Je wordt dan gekoppeld aan een student en loopt een dagje mee met de eerstejaars. Je krijgt zo een goede indruk van hoe het er aan toe gaat tijdens college's, hoe de sfeer is en hoe de docenten les geven. Het nadeel is dat je dan vaak wel midden in een college valt en de kans bestaat dat je niet zo goed begrijpt waar de colleges over gaan. Ik zou zeggen, als je twijfelt tussen een aantal studies of tussen verschillende universiteiten, probeer vooral zoveel mogelijk verschillende dingen uit!

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Zoals ik al zei heb ik na de middelbare school een ongewone weg afgelegd. Na de havo heb ik drie jaar lang op het MBO Audiovisuele Vormgeving gestudeerd, daarna een jaar Social Work op het HBO en ben toen met m'n HBO propedeuse bij Antropologie terecht gekomen. Zeker die laatste overgang was stressvol, omdat ik niet weer een verkeerde keuze wilde maken. Ik weet nu zeker dat ik op de goede plek zit, maar ondanks dat heb ik nooit spijt gehad van de studies die ik hiervoor heb gedaan. Welke studie je ook doet, je leert overal wel iets, doet ervaring op en leert iets waardevols over jezelf dat je in een volgende studie weer kunt gebruiken. Mijn advies is dan ook om niet al te veel druk te leggen op jezelf om meteen de goede studie te willen kiezen. Ik denk dat je er toch pas echt achter komt wat je wel en niet interessant vindt om te doen als je het eenmaal aan het doen bent.