Willem Bennenbroek

Willem Bennenbroek
Ik zou de sfeer op de studie beschrijven als een vreedzame plek waarop iedereen wordt geaccepteerd zoals die is, dat maakt de sfeer bij CAOS uniek.
Naam
Willem Bennenbroek
Opleiding
Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Gymnasiun Bernrode te Heeswijk-Dinther, E&M

Student Willem Bennenbroek volgt de bacheloropleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Radboud Universiteit. 

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik heb voor de Radboud Universiteit gekozen vanwege het aanbod aan interessante studies, goede (internationale) connecties en een sfeervolle campus in een fijne stad.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

In het begin was dit wennen. De hoeveelheid literatuur die ik moest lezen was meer dan ik eerder gewend was op de middelbare school. Daarnaast is onderwijs volgen aan de universiteit anders dan op de middelbare school. Je zit namelijk op het ene moment in een grote collegezaal met veel medestudenten en op het andere moment weer in een meer kleine werkgroep. Om te wennen aan de nieuwe gang van zaken op de universiteit heb ik heel veel gehad aan mijn studiegenootjes. Met name de eerste paar weken ben je samen met de andere eerstejaars studenten zoekende naar hoe het allemaal werkt op de universiteit. Help elkaar hierin! 

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Ik heb altijd een voorkeur gehad voor multidisciplinaire studies. De manier waarop sociale, politieke, economische en culturele aspecten van kijken naar een samenleving naar voren komen bied je een kritische en genuanceerde blik op maatschappelijke processen. Dit zal van pas komen als je na je studie de arbeidsmarkt opgaat. Daarnaast vond ik het fijn dat de studie redelijk kleinschalig is, je al snel zelf onderzoek 'in het veld' mag gaan doen en je hier goed in wordt ondersteund.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten of onderzoekers.

De sfeer binnen CAOS is uniek. Al vrij snel ken je een groot deel van de andere studenten, niet alleen doordat je bij elkaar in een college zit, maar ook omdat er allerlei sociale activiteiten worden georganiseerd waarbij je elkaar leert kennen. Het contact met docenten is informeel. Dit maakt het makkelijk om op een docent af te stappen met vragen of om een mail te sturen wanneer iets niet duidelijk is aan de lesstof. Ik zou de sfeer op de studie beschrijven als een vreedzame plek waarop iedereen wordt geaccepteerd zoals die is, dat maakt de sfeer bij CAOS uniek.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Het lijkt mij erg interessant om via een vorm van onderzoeksjournalistiek, series of documentaires te maken over verschillende maatschappelijke problemen in zowel binnen- als buitenland.


Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ik ben erg betrokken bij de studievereniging! Umoja organiseert tal van leuke activiteiten, zoals borrels, reizen en een gala, waar ik graag vaak bij ben. Daarnaast zijn er verschillende commissies waar je je bij kan aansluiten. Ik ben zelf voorzitter van de PAO-commissie, waarbij ik iedere maand samen met andere studenten een podcast maak.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Hoewel het heuvel op fietsen soms zwaar kan zijn, vind ik Nijmegen een enorm fijne stad. De historie, grootte en aanwezigheid van allerlei creatieve ondernemingen en activiteiten maakt de stad jong en levend. Daarnaast is de combinatie van stad, water en groen erg fijn.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Bij mijn studiekeuze was de meeloopdag doorslaggevend. Je krijgt dan les, alsof je al in het eerste jaar van de opleiding zit. Hoewel het daadwerkelijk studeren toch net anders voelt en je dit gevoel niet bereikt zonder het echt te gaan doen, krijg je op die manier voor een dagje het gevoel van de studie. Ook belangrijk: volg meerdere meeloopdagen van verschillende universiteiten! Zo kan je makkelijker dingen tegen elkaar afwegen.

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Start op tijd met je oriëntatie. Het is erg fijn om de tijd te hebben om bijvoorbeeld een extra meeloopdag te doen bij die studie waar je nog een beetje over twijfelt, of die stad die je wellicht toch heel leuk lijkt te bezoeken. Zorg voor vergelijkingsmateriaal en ga voelen hoe de stad is. Ga er rondlopen, bekijk de stad of ga zelfs een avond uit. Het is belangrijk om comfortabel te zijn in de stad waar je wellicht wil gaan studeren. Deze is erg bepalend voor je studententijd. Als laatste: ga doen wat je leuk vindt en waar je passie ligt! Daar word je het meest gelukkig van.