Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

De opleiding combineert culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Je leert over culturele diversiteit en sociale ongelijkheid in een wereld van beweging en verandering.

Onderwijsstructuur

Elk studiejaar van de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie bestaat uit twee semesters van 20 weken. Elk semester is weer onderverdeeld in twee periodes van 10 weken. Per periode heb je de eerste acht weken onderwijs; de laatste twee weken zijn bestemd voor het voorbereiden en maken van tentamens. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur.  

De kern van elk studiejaar bestaat uit vier onderdelen:

  • Theoretische vorming;
  • Thematische verdieping;
  • Methodische onderbouwing;
  • Training in onderzoeksvaardigheden.

 

Contact met docenten

Als student heb je binnen de vakken nauw en laagdrempelig contact met je docenten. Je kunt ze gemakkelijk benaderen voor advies of toelichting op de stof. Voor je individuele begeleiding krijg je bovendien ondersteuning van een mentor en de studieadviseur.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

  • Jaarprogramma jaar 1

    Je doet basiskennis van theorieën en onderzoeksmethoden op die nodig is voor je verdere studie. Daarnaast volg je cursussen over onder andere verwantschap en vermarkting. En je oriënteert je op verschillende regio's in de wereld. Je sluit het jaar af met een leerproject. Hierin pas je jouw kennis toe in een praktisch onderzoek.

    Bekijk jaarprogramma jaar 1
  • Jaarprogramma jaar 2

    Je verdiept je in belangrijke theoretische ontwikkelingen, stromingen en kernbegrippen uit de culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Je volgt cursussen over onder andere gender, natuur en economie. En ook dit jaar sluit je af met een leerproject.

    Bekijk jaarprogramma jaar 2
  • Jaarprogramma jaar 3

    Ga jij een half jaar aan een universiteit in het buitenland studeren? Of een werkveldstage volgen bij een organisatie of bedrijf? Kies je in je scriptie voor het actuele debat over burgerschap of over klimaat? En voer jij het laatste leerproject uit in Nederland of in het buitenland? De keuze is aan jou!

    Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
42
De opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stage

Als onderdeel van het derde studiejaar van de bacheloropleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS) aan de Radboud Universiteit Nijmegen hebben studenten de mogelijkheid een deel van hun minor-ruimte (18 EC) in te vullen met een werkveldstage in het werkveld van Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies. De werkveldstage is bedoeld voor studenten CAOS die zich in het kader van hun opleiding, via het verrichten van een onderzoeksopdracht, nadrukkelijk willen oriënteren op de arbeidsmarkt en hun eigen capaciteiten daarbinnen.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

 

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.