Alex van Megen

Portret Alex van Megen
Ik koos voor de Radboud Universiteit omdat ik de stad Nijmegen ken en ik me hier goed thuis kan voelen. Bovendien zorgt de studie Duits hier voor heel veel contact met ons buurland en zorgt er zo voor dat je echt actief met dit land bezig bent.
Naam
Alex van Megen
Opleiding
Duitse Taal en Cultuur
Startdatum studie
Vooropleiding
VWO, Luzac Arnhem, NG

Student Alex van Megen volgt de bachelorstudie Duitse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. 

Wat vind jij het leukst aan Duitse Taal en Cultuur?

Persoonlijk vind ik vooral de vakken over taalwetenschap het interessantste gedeelte van mijn studie. Het is fijn dat je in deze studie een heel breed aanbod aan thema's en vakgebieden hebt en je aan het eind zelf kunt uitkiezen waar je mee wilt werken als je met je scriptie begint.

Wat ik het meest uitdagend vind is het feit dat ik naast het studeren ook deel uit kan maken van het Xe bestuur van de studievereniging DVN, wat naast een paar stressige momentjes tijdens de tentamens eigenlijk prima te doen is. Het is ontzettend leuk om ervoor te zorgen dat onze studenten een fijne studie-ervaring hebben en evenementen te promoten, zoals interessante lezingen of symposia, maar ook activiteiten te organiseren zoals een pubquiz, een filmcollege of een studiereis.

En hoe sluit dit aan op Duits op de middelbare school?

Bij Duitse Taal en Cultuur zijn er in het eerste jaar twee cursussen - Sprachpraxis en Grundlagen der deutschen Grammatik - die de studenten al in het begin alles over de Duitse taal leren en ze op een best goed taalniveau brengt. Daarnaast is er ook nog een Intensivkurs in Keulen (deze is al in de eerste collegeweek), ons pendelbusprogramma, waarbij je een keer in de week twee colleges aan de Duitse universiteit in Essen volgt, en een Berlijnreis. Dit zorgt ervoor dat het Duits in het eerste jaar al snel op een goed niveau komt en de overgang tussen middelbare school en onderwijs in het Duits ontzettend soepel maakt.

Hoe is de sfeer binnen de opleiding?

De sfeer bij Duits is erg familiair. Omdat deze studie wat kleiner is vergeleken met andere studies zoals Rechten of Geschiedenis ken je de meeste mensen in je opleiding. Meestal kennen jouw docenten jou ook wel. Dit zorgt er ook voor dat colleges erg interactief zijn, omdat je docenten ook niet zo veel rekening moeten houden met de tijd als mensen vragen hebben. Ook buiten colleges werkt het contact tussen studenten en docenten erg goed. Als ik vragen heb over bijvoorbeeld het buitenlandverblijf in het tweede jaar weet ik waar ik naartoe moet en heb er vertrouwen in dat ik geholpen kan worden.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik ga een master in het buitenland doen en zou daarna het liefst proberen om te promoveren.

Hoe bevalt het studeren in Nijmegen?

Nijmegen is gewoon de gezelligste studentenstad die ik me voor kan stellen. Je hebt hier zoveel plekjes om in je vrije tijd iets leuks te doen of te genieten. Ook op de campus zelf heb je geen reden om je te vervelen, want er worden continu evenementen georganiseerd. Laatst was er zelfs een interessante lezing over de magie in Harry Potter!

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Vertrouw vooral op je gevoel. Als jij denkt dat een bepaalde studie echt bij jou past en je ervan kunt genieten, ga er dan voor. Mensen die kiezen omdat ze een betere baangarantie willen hebben of iets gewoon meer als "fatsoenlijkere studie" gezien wordt, wisselen meestal omdat het uiteindelijk toch niet helemaal past.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.