Kai Groeneveld

Kai Groeneveld
Je houdt je bezig met veel verschillende disciplines binnen de Duitse taal en haar cultuur, waaronder taalwetenschap en communicatiewetenschap.
Naam
Kai Groeneveld
Opleiding
Duitse Taal en Cultuur
Land van vorige opleiding
Nederland
Startdatum studie
Einddatum studie
Huidige functie
Student
Vooropleiding
VWO Atheneum Natuur & Gezondheid (Twents Carmel College Lyceumstraat, Oldenzaal)

Student Kai Groeneveld heeft de studie Duitse Taal en Cultuur gevolgd aan de Radboud Universiteit. Hij volgt nu de master Nederland-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

De manier waarop mijn opleiding Duitse Taal en Cultuur wordt aangeboden en is vormgegeven op de Radboud Universiteit sprak mij heel erg aan: De opleiding maakt handig gebruik van de gunstige geografische ligging van de stad ten opzichte van Duitsland.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Voor mij was die overgang eigenlijk totaal geen issue: het leukste vond ik vooral dat ik mij voortaan echt met m'n lievelingsschoolvak Duits kon bezighouden en andere (in mijn ogen) stomme vakken de rug kon toekeren, zoals natuurkunde en biologie.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? 

In de bachelor houd je je bezig met veel verschillende disciplines binnen de Duitse taal en haar cultuur (zoals taalwetenschap, maar ook communicatiewetenschap). Op deze manier kan je goed ontdekken waar je hart het meeste ligt en dat is weer handig voor je toekomstperspectief.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

Mijn opleiding is heel kleinschalig, maar dat heeft in mijn ogen alleen maar voordelen. Ik heb een hele hechte band met mijn studiegenoten en het contact met de docenten is ook heel erg persoonlijk: zij kennen ons, wij kennen hen en we staan altijd voor elkaar klaar.

Ben je betrokken bij de studievereniging? 

Zeker, ik ben sinds het begin van mijn opleiding ook lid van onze studievereniging Deutscher Verein Nimwegen en woon graag allerlei activiteiten bij, zoals lezingen, borrels, studiereizen. Op deze manier kan je ook contact opbouwen met ouderejaars van de opleiding!

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik ga sowieso nog een master hierna doen, namelijk Europese Studies: Nederland-Duitsland-Studies en als ik die master ook uiteindelijk afgerond heb, dan weet ik nog niet zo goed hoe de toekomst er verder uitziet. Wellicht in het onderwijs, wellicht iets op gebied van communicatie. Alles kan nog!

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Wat niet? Ik vind het heerlijk dat Nijmegen zo groen is. Niet alleen de campus, maar ook in de stad zelf heb je genoeg parken, waar ik mijn vrije tijd graag doorbreng. Het uitgaansleven hier is top en ook de Waal en hetstrand zijn heerlijke plekjes om te vertoeven, vooral in de zomer.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik heb de Bachelor Open Dag van de Radboud Universiteit in 5vwo bezocht en daarbij de presentatie van Duitse Taal en Cultuur bezocht en ik was eigenlijk meteen om! Dus voor mij was deze voorlichtingsactiviteit heel erg waardevol.

Wat voor advies zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Mijn belangrijkste advies is: volg je hart! Ga een opleiding doen die je écht leuk lijkt en laat je daarbij niet leiden door je ouders, vrienden of andere mensen in je omgeving. Daarnaast is het echt belangrijk om genoeg voorlichtingsactiviteiten, zoals de Bachelor Open Dag bijvoorbeeld, te bezoeken om tot een weloverwogen keuze te komen.