Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Enerzijds spreekt de nabijheid van Duitsland en de aandacht voor internationale samenwerking binnen mijn studie Duitse Taal en Cultuur mij erg aan. Anderzijds is Nijmegen een fijne stad om te wonen en studeren, wel stads, maar niet randstedelijk.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit?
Na mijn middelbare school heb ik eerst een hbo-studie gedaan en afgerond. Het verschil was voor mij dus vrij klein, en de studieadviseur binnen je studie is er altijd om te helpen en om mee te sparren over eventuele problemen.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom?
Duitse Taal en Cultuur is nog een klassieke talen- en cultuurstudie, maar wel in een modern jasje. We houden ons zeker niet alleen met literatuur bezig, maar gaan ook veel naar Duitsland toe en houden ons bezig met actuele vraagstukken. Het verplichte buitenlandsemester zorgt ervoor dat je reeds opgedane kennis kunt verdiepen of juist nieuwe onderdelen binnen je vakgebied kunt verkennen.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?
De sfeer is heel goed: studenten en docenten kennen elkaar allemaal bij naam en zijn er voor elkaar als het nodig is. Het onderwijs is kleinschalig en persoonlijk.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Ik wil de master Europe: Borders, Identity and Governance gaan doen.
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Ja, ik ben lid van de activiteitencommissie en ben twee keer lid geweest van de introcommissie.
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen is een mooie, oude stad. Prachtig gelegen aan de Waal, waar het in de zomer heerlijk in toeven is, en bij de bossen, waar je fijn kunt wandelen. De stad is overzichtelijk maar heeft wel alles te bieden qua uitgaan, cultuur en winkels. En, niet verkeerd, je zit zo in steden als Düsseldorf, Utrecht of mijn thuisstad Tilburg.
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
Ik had zelf aan de Open Dag voldoende, omdat ik al goed wist dat ik nog een tweede bachelor wilde gaan doen. Voor mij was het een keuze tussen Utrecht en Nijmegen.
Welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Doe mee aan de voorlichtingsactiviteiten en grijp de kans om de studie vooraf goed te leren kennen. Zo weet je hoe de studie er écht uitziet, en dat kan verkeerde keuzes voorkomen. En last but not least: laat je hart spreken. Een goed gevoel is vaak ook een goede keuze.