Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Duitse Taal en Cultuur

Elk studiejaar van de bachelor Duitse Taal en Cultuur bestaat uit twee semesters van 20 weken. Ieder semester is weer onderverdeeld in twee periodes van 10 weken, die worden afgesloten met tentamens. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur. Ieder studiejaar bestaat uit 60 EC.

In het eerste jaar leer je de Duitse taal en cultuur kennen met colleges over letterkunde, cultuurkunde, taalkunde en taalvaardigheid: je maakt kennis met de Duitse literatuur en cultuur, je leert meer over hoe de taal in elkaar zit en je verbetert je eigen taalvaardigheid. In het tweede en derde jaar ga je deze kennis uitbreiden.

De studie heeft drie zwaartepunten: allereerst onderzoek je hoe het Duits taalkundig in elkaar zit en hoe je Duits als vreemde taal aan anderen kunt leren. Daarnaast houd je je bezig met oudere en nieuwe Duitstalige cultuur. Ten slotte duik je in de Duitse geschiedenis, in de Nederlands-Duitse economische en politieke relaties en leer je hoe de interculturele communicatie tussen beide landen verloopt. Je werkt daarnaast aan je academische vaardigheden, zoals het zoeken naar en analyseren van literatuur en andere culturele aspecten, het schrijven van werkstukken en het geven van presentaties. Aan het einde van het derde jaar voer je zelfstandig een onderzoek uit en schrijf je daar een bachelorwerkstuk over.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

  • Jaarprogramma jaar 1

    Het eerste jaar van de bacheloropleiding begint met een onderdompeling in de Duitse taal. Je ontdekt hoe de taal technisch in elkaar zit en leert de juiste uitspraak. Er is aandacht voor de Duitse literatuur en cultuur: je verdiept je in de belangrijkste literaire werken en stromingen en kijkt naar de maatschappelijke, politieke en culturele omstandigheden waarin de werken ontstaan zijn. In de cursussen op het gebied van cultuurkunde behandel je het culturele en maatschappelijke leven in het Duitse taalgebied. Verder werk je aan je academische vaardigheden door het uitvoeren van literatuuronderzoek, analyses, presentaties en het schrijven van essays.

    Bekijk jaarprogramma jaar 1
  • Jaarprogramma jaar 2

    In het tweede studiejaar bouw je je kennis uit het eerste jaar verder uit. Je volgt onder andere vakken over de geschiedenis van de Duitse taal en over interculturele communicatie. Een aantal colleges wordt georganiseerd in samenwerking met partneruniversiteiten in binnen- en buitenland. Je krijgt dus ook college van Duitse gastdocenten.

    Studeren in het buitenland

    In het tweede semester van je tweede bachelorjaar studeer je een periode aan een universiteit in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. De vakken die je daar afrondt, zijn onderdeel van je verplichte majorprogramma (het kernprogramma van je studie). Vanuit de opleiding zijn er goede contacten met universiteiten in Duitstalige landen en kun je hulp krijgen bij het vinden van een geschikte plek. Wil je daarna nóg meer buitenlandervaring op doen? Dan kun je ook nog een buitenlandminor volgen.

    Bekijk jaarprogramma jaar 2
  • Jaarprogramma jaar 3

    In het derde jaar volg je majorvakken van je opleiding en schrijf je een bachelorwerkstuk waarin je verslag doet van een zelfstandig opgezet en uitgevoerd onderzoek. Daarnaast bestrijkt je vrije ruimte een groot deel van je derde jaar. In de vrije ruimte verdiep je je in thema's die jij interessant vindt. Je hebt hierin veel ruimte om je verder te ontwikkelen. 

    Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
45
De opleiding Duitse Taal en Cultuur bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 45 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 45 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

In het tweede semester van je tweede bachelorjaar studeer je een periode aan een universiteit in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. De vakken die je daar afrondt, zijn onderdeel van je verplichte majorprogramma (het kernprogramma van je studie). Vanuit de opleiding zijn er goede contacten met universiteiten in Duitstalige landen en kun je hulp krijgen bij het vinden van een geschikte plek.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.

Sander vertelt over het pendelbusprogramma dat alle eerstejaarsstudenten wekelijks naar Essen brengt. Neem een kijkje over de grens!