Wat kun je ermee?

Na je studie weet je alles over de Duitse cultuur en spreek je de taal op een near-native niveau (C2). Naast die kennis worden je academische vaardigheden en denkniveau hoog gewaardeerd door werkgevers uit allerlei branches. Afhankelijk van je eigen interesses, kwaliteiten en specialisatie, kun je in verschillende werkvelden terecht op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktperspectief

In verschillende branches zet jij als afgestudeerde je kennis en academische vaardigheden in. Je bent breed opgeleid en jouw kennis komt van pas in veel organisaties, instellingen en ondernemingen. Jouw expertise op het gebied van de Duitse taal en cultuur is van grote waarde in diverse sectoren en de mogelijke beroepen zijn heel uiteenlopend, in binnen- en buitenland.

Mogelijke beroepen

  • Communicatiemedewerker
  • Communicatieadviseur
  • Docent
  • Medewerker bij de ambassade
  • Medewerker bij een bedrijf met activiteiten in Duitsland en Nederland
  • Medewerker bij bestuursorganen
  • Medewerker in de toeristische branche
  • Onderzoeker aan een universiteit
  • Redacteur
  • Vertaler

Waar komen onze studenten terecht?

Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland, dus in de particuliere sector ben je met jouw achtergrond heel gewild. Je kunt de interculturele communicatie tussen bedrijven en organisaties gunstig laten verlopen of marketingstrategiëen uitzetten voor de Duitse markt. De vraag naar bijscholing van Nederlanders die in Duitsland willen werken en Duitslandexperts voor de Nederlandse markt, groeit nog steeds. Je kunt dus ook je kennis van de Duitse taal en cultuur inzetten om mensen klaar te stomen voor een baan in een Duitstalig gebied en vice versa.

Door de open Europese grenzen is er volop samenwerking met Duitstalige gebieden. Je kunt hier vanuit Nederland aan meewerken, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, evenals bij een internationaal bedrijf dat Duitse klanten heeft of vanuit Duitstalige landen op zoek naar internationale klanten is. We zien afgestudeerden van onze opleiding ook vaak terechtkomen bij een overheidsinstantie, een uitgeverij of ambassade, in de toeristische branche, de vertaalsector of als onderzoeker in de wetenschappelijke wereld.

Studenten van Duitse Taal en Cultuur komen met name terecht in het onderwijs en de educatieve sector, maar ook in marketing- en communicatiefuncties, bij de overheid en bij veel meer plekken

Door naar een master

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Duitse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar:

 

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Zo heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wil opdoen door stage te lopen.