Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma bachelor Economie en Bedrijfseconomie

In Nijmegen kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar economische onderwerpen. We gebruiken kennis uit andere wetenschapsgebieden, zoals sociologie, psychologie, rechtsgeleerdheid en filosofie. Met deze academische kennis en praktijkgerichte vaardigheden kun je maatschappelijke uitdagingen en bedrijfseconomische problemen analyseren en effectieve oplossingen aandragen. Dat noemen we hier Economie+.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

  • Jaarprogramma jaar 1

    In het eerste jaar verken je het vakgebied economie; wat is het precies? En aan welke vakgebieden grenst economie? Daarnaast leer je een aantal basistechnieken waarmee je economisch onderzoek kunt doen. Je sluit het eerste jaar af met een onderzoeksproject. Daarin onderzoek je samen met andere studenten een economisch probleem en koppel je de kennis die je hebt opgedaan aan de praktijk.

    NB: Vanwege curriculumwijzigingen voor het academisch jaar 2025-2026 in onderstaande informatie onder voorbehoud.

    Bekijk jaarprogramma jaar 1
  • Jaarprogramma jaar 2

    Vanaf het tweede jaar is de opleiding geheel in het Engels. In het eerste semester van het tweede jaar verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden. Je kennis verbreden doe je bijvoorbeeld bij de vakken International Economics, Corporate Finance en Institutional Economics. Daarnaast krijg je inzicht in de geschiedenis van het economisch denken en ligt de focus op verschillende onderzoeksmethoden. Vanaf het tweede semester specialiseer je je in een van de volgende domeinen: bedrijfseconomie, financiële economie of internationale economie en beleid.

    NB: Dit curriculum is van toepassing op de academische jaren tot en met 2026-2027. Het studieprogramma voor het academische jaar 2027-2028 en daarna is nog niet vastgesteld.

    Bekijk jaarprogramma jaar 2
  • Jaarprogramma jaar 3

    In het derde jaar volg je vakken van je specialisatie. Daarnaast werk je aan je academische vaardigheden, zoals onderzoek doen, presenteren en schrijven. Dit jaar geeft je veel ruimte voor eigen invulling, want je mag vier cursussen zelf kiezen. De bachelorthesis is de afsluiting van het derde jaar. Je schrijft dit uitgebreide werkstuk over een zelfgekozen onderwerp. Daarbij kun je kiezen voor een thema dat past bij de master die je wilt gaan doen.

    NB: Dit curriculum is van toepassing op de academische jaren tot en met 2027-2028. Het studieprogramma voor het academische jaar 2028-2029 en daarna is nog niet vastgesteld.

    Bekijk jaarprogramma jaar 3
  • Minor Economie & Recht

    Voor toekomstige economen kan het belangrijk zijn dat zij de juridische gevolgen van hun beslissingen kunnen inschatten. Bijvoorbeeld wanneer zij bij een grote multinational komen te werken. Economiestudenten kunnen zich met een minor Recht van hun medestudenten onderscheiden. Na afronding van een minor Recht hebben studenten, naast toegang tot een mastervariant bij Economie, ook toegang tot twee masterspecialisaties van Nederlands Recht of tot de master Fiscaal Recht. Aan deze masters is echter geen civiel effect gekoppeld. Dat wil zeggen dat het afronden van deze studie geen toegang geeft tot de advocatuur en rechterlijke macht, inclusief het openbaar ministerie. 

    Bekijk jaarprogramma

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

De opleiding Economie en Bedrijfseconomie bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 EC komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.