Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma bachelor Economie en Bedrijfseconomie jaar 2
Vanaf het tweede jaar is de opleiding geheel in het Engels. In het eerste semester van het tweede jaar verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden. Je kennis verbreden doe je bijvoorbeeld bij de vakken International Economics, Corporate Finance en Institutional Economics. Daarnaast krijg je inzicht in de geschiedenis van het economisch denken en ligt de focus op verschillende onderzoeksmethoden. Vanaf het tweede semester specialiseer je je in een van de volgende domeinen: bedrijfseconomie, financiële economie of internationale economie en beleid.
NB: Dit curriculum is van toepassing op de academische jaren tot en met 2026-2027. Het studieprogramma voor het academische jaar 2027-2028 en daarna is nog niet vastgesteld.
- P1
- P1
- P1
- P2
- P2
- P2
- P3
- P4
Specialisaties
Hoe werken financiële markten en hoe passen ondernemingen hun beleid aan op de markt? In dit soort vraagstukken verdiep je je bij Financial Economics. Je leert welke verschillende financiële producten er zijn en hoe deze op de markt worden gebruikt door banken, ondernemingen en investeringsfondsen. Je volgt de cursussen 'Behavioural Finance', waarin je bekijkt welke (psychologische) oorzaken er aan ontwikkelingen in de markt ten grondslag liggen en 'Financial Regulation', waarin je meer leert over de redenen om financiële regels te maken.
- P1
- P2
- P3
- P3
- P3
- P4
- P4
Keuzevak
Minimaal 6 EC, maximaal 6 ECKeuzecursussen zijn vakken die je kunt kiezen binnen je vakgebied. Je kunt een keuze maken uit bovenstaande lijst.
In deze specialisatie ga je dieper in op de functie en werking van verschillende accountingsystemen en de financieringsbehoeften van het bedrijfsleven. Je krijgt onder andere de cursus 'Financial Accounting and Reporting', waarin je leert hoe je met de financiële verslaglegging van een bedrijf omgaat. Het vak 'Management Accounting and Control' geeft een grondige inleiding in bedrijfseconomische instrumenten, technieken en regelgeving voor organisaties. Accounting betreft namelijk het verstrekken van bedrijfseconomische informatie aan belanghebbenden, zowel binnen als buiten de organisatie.
Er wordt een specialisatie met dezelfde naam aangeboden in de bacheloropleiding Bedrijfskunde, maar deze verschilt wat betreft sommige vakken van de specialisatie Business Economics zoals aangeboden in de bachelor Economie en Bedrijfseconomie.
- P1
- P2
- P3
- P3
- P3
- P4
- P4
Waarom groeit het ene land meer of sneller dan het andere? Wat zijn de gevolgen van de globalisering voor arme en rijke landen? In deze specialisatie richt je je op internationale ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor bedrijven, landen en beleid. Tijdens deze specialisatie krijg je onder andere de cursus 'Economic Development', waarin je meer leert over de relatie tussen ontwikkeling en armoede en het vak 'Comparative Economic and Business Systems', waarin je leert hoe bijvoorbeeld de wetten en tradities in een land ook invloed hebben op de economie.
- P1
- P2
- P3
- P3