Ajuna Soerjadi

Portretfoto Ajuna Soerjadi
De studie is diepgaand en je krijgt veel ruimte om je eigen gedachten te ontwikkelen en je te verhouden tot het gedachtegoed van andere filosofen.
Naam
Ajuna Soerjadi
Opleiding
Filosofie
Startdatum studie
Vooropleiding
Stedelijk Gymnasium Nijmegen CM

Ajuna Soerjadi volgde de bachelor Filosofie aan de Radboud Universiteit.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik woon in Nijmegen en was gelijk verkocht door het interessante college tijdens de proefstudeerdag. De nadruk die ligt op de geschiedenis van de filosofie is met terugwerkende kracht ook een uitstekende reden gebleken om voor de RU te kiezen. Je kunt denkers een stuk beter plaatsen in hun traditie en je kunt beter verbanden zien tussen hun theorieën wanneer je vertrouwd bent met de geschiedenis van de filosofie.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? 

Ik had al een aantal jaar filosofieles gehad en had daardoor een naadloze aansluiting op de universiteit, maar dat is niet nodig. In de studie begin je rustig met een instructiecollege en wordt je ingeleid in de grote thema's binnen de filosofie. Overigens is het ook zeker geen nadeel als je al filosofie hebt gehad. Ik heb ook in het eerste jaar ontzettend veel geleerd.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend?

De studie is diepgaand en je krijgt veel ruimte om je eigen gedachten te ontwikkelen en je te verhouden tot het gedachtegoed van andere filosofen, doordat je uitvoerige feedback krijgt op de papers die je schrijft. De studie blijft ontzettend (positief) uitdagend, omdat je dezelfde teksten steeds weer op een andere manier kunt lezen met de kennis die je opdoet. En soms kom je door nieuwe inzichten plotseling erachter dat je totaal niet meer weet wat een woord betekent (autonomie, Zijn, kennis), en de fundamenten van je overtuigingen dreigt te verliezen, maar daardoor de ruimte hebt om weer verder te groeien als filosoof met een genuanceerder denkbeeld.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik heb tijdens de studie mijn passie kunnen vormen. Ik ben dol op ethiek omdat ze je een kader aanreikt, een vocabulaire, waarmee je elkaar in morele conflictsituaties kunt ontmoeten in dezelfde taal, en omdat ze genuanceerde conceptuele onderscheidingen mogelijk maakt. Dit zorgt ervoor dat we gericht kunnen zoeken naar consensus over wat de gepaste handeling is in een concrete situatie. Deze passie heeft ervoor gezorgd dat ik nu al een eigen bedrijf heb in de data-ethiek. We helpen organisaties en bedrijven eerlijk omgaan met persoonsgegevens (en nee, de AVG is niet voldoende ;-).

Ben je betrokken bij de studievereniging? 

Nee, maar ik ben wel student-assistent bij de afdeling Ethiek en Politieke Filosofie en dat is de leukste baan die ik ooit heb gehad. Het is heerlijk om betrokken te zijn bij het onderzoek dat mijn hoogleraren doen en om mee te maken met welke thema's ze zich de hele dag bezighouden, omdat ik mezelf later nog wel eens zie promoveren binnen deze afdeling.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen is gezellig en wekt het gevoel dat iedereen elkaar kent.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

De proefstudeerdag was waardevol omdat het proefcollege een hele goede indicatie was van hoe de echte colleges zouden zijn en we kwamen ook op de verdiepingen in het Erasmusgebouw waar de filosofen gevestigd zijn.

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Ik zou zeggen: gefeliciteerd dat je de studie hebt gekozen die jou gaat helpen begrijpen waarom de wereld is zoals ze is. En verder: neem ownership over je studie. Jij bepaalt hoe je je als filosoof ontwikkelt. Krijg je een paper-opdracht? Denk goed na over wat JIJ interessant vindt en waar je met passie over kunt schrijven. Je hebt daar vaak genoeg ruimte voor, dus neem die ook!