Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Toen ik in de vijfde klas een open dag van de Radboud Universiteit bezocht, vond ik de sfeer meteen goed. De campus was gezellig en de docenten maakten een fijne indruk. Ik wist al dat ik filosofie wilde studeren, maar wat me trok aan deze opleiding was de nadruk op continentale filosofie. De korte reisafstand was de druppel die de emmer deed overlopen.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?
De overgang van de middelbare school naar de universiteit is me redelijk goed af gegaan. Omdat ik iets doe wat ik echt leuk vind, haal ik nu hogere cijfers dan op de middelbare school. Maar ik heb ook gezien dat er hulp beschikbaar is voor degenen die meer begeleiding nodig hebben. Het is wel handig als je over een zekere hoeveelheid zelfstandigheid beschikt. Wat dat betreft is filosofie echt een studie waar je zelf iets van moet maken. Natuurlijk zijn er de hoorcolleges, maar het is vooral veel zelf lezen. Dat moet je net liggen.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Wat filosofie als studie zo waardevol maakt, is dat je op een andere manier gaat nadenken. Dat klinkt een beetje cliché, maar het klopt wel. Je leert echt niet alleen over Plato, Descartes en Heidegger, je leert ook sterke en zwakke argumenten te onderscheiden. Je leert te herkennen wanneer iets te simpel gedacht is, of juist te ingewikkeld. Dat is zo nuttig: alleen al bij een discussie met vrienden kan het van pas komen.
Het meest uitdagend aan de studie vind ik de hoeveelheid leeswerk. Het is soms lastig om bij te blijven. Vooral het lezen van de abstractere teksten kost veel energie. Je moet echt je aandacht erbij houden.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.
Doordat de opleiding zo kleinschalig is, is de sfeer heel goed. Toegegeven, door corona heb ik een stuk minder contact met medestudenten dan eerst. Wat ik vooral mis, zijn de gesprekken na afloop van de colleges. Regelmatig kletsten we na in het cultuurcafé op de campus, onder het genot van een drankje. Dat was een heel goede manier om de lesstof te verwerken. Ik hoop dat de colleges binnenkort weer in het echt gaan plaatsvinden.
Noemenswaardig is ook het contact met docenten, aan wie je alles kan vragen en die altijd bereid zijn te helpen, zelfs als je door een filosofisch vraagstuk geteisterd wordt dat niet per se met de lesstof te maken heeft.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Mijn plan is om na deze bachelor de educatieve master te doen, zodat ik filosofieles kan geven op een middelbare school. Als dat het toch niet blijkt te zijn, is de journalistiek optie B.
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Het meeste sociaal contact haal ik uit de studievereniging, FC Sophia. Ik zit bij de borrelcommissie, waarmee we de maandelijkse borrel organiseren. Die vindt nu helaas online plaats. Desondanks is het altijd gezellig. De overige commissies organiseren veel andere activiteiten, waaronder twee keer per jaar een weekendje weg.
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Het leukste aan Nijmegen is... De Waal! In de zomer kan je heerlijk aan het strand zitten, om te zwemmen of voor een barbecue. Daarnaast is Nijmegen als stad gewoon heel gezellig. Dat merk je vooral in het centrum en op de campus, maar ook als je alleen een rondje gaat fietsen. Dat kan trouwens heel goed! De omgeving van Nijmegen is super mooi. In het noorden heb je de Ooijpolder en in het zuiden Berg en Dal.
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
Er zijn natuurlijk heel wat voorlichtingsactiviteiten: naast het bezoeken van een open dag kan je ook proefstuderen en een meeloopdag doen. Toen ik op zoek was naar een studie heb ik alle drie gedaan. Vooral de meeloopdag vond ik heel nuttig. Die geeft je de meest waarheidsgetrouwe indruk van de opleiding. Daar moet ik bij zeggen: schrijf je pas in voor een meeloopdag als je de opleiding echt overweegt. Als je nog aan het oriënteren bent kan je beter een open dag bezoeken. Realiseer je ook dat een meeloopdag slechts 1 dag is. Je kunt net pech hebben en een dag met saaie of moeilijke colleges treffen.
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Het beste advies wat ik kan geven aan toekomstige studiekiezers? Twijfel! Overweeg alles wat je leuk vindt, maak lijstjes met voor- en nadelen van opleidingen, bezoek meerdere open dagen, slaap er heel wat nachtjes over. En als je na lang wikken en wegen de conclusie trekt dat dat twijfelen je eigenlijk wel bevalt, kies dan voor filosofie!