Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Ik heb lang getwijfeld over waar ik zou gaan studeren, maar de doorslag kwam voor mij bij een meeloopdag op de Radboud Universiteit. De sfeer, openheid en vriendelijkheid van zowel de opleiding als de hele universiteit spraken mij erg aan. Daarnaast was er in Nijmegen de mogelijkheid tot het doen van een dubbele bachelor. Ik voelde me hier meteen op mijn plek.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit?
De overgang van middelbare school naar de universiteit verliep voor mij aardig vlekkeloos. Ik was er klaar voor om zelfstandig aan het werk te gaan en de studie beviel me gelijk goed.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend?
De bachelor Filosofie is prikkelend, omdat je eigen overtuigingen en vooronderstellingen worden uitgedaagd. Je duikt in teksten van belangrijke filosofen over een heel lange tijdsspanne en bij iedere tekst kom je in aanraking met een nieuw perspectief.
Bovendien is er veel ruimte voor verdieping. Tijdens mijn minor heb ik een aantal vakken buiten het filosofie curriculum gevolgd en telkens merkte ik dat ik ook daar steeds weer in college de persoon was die de filosofische vragen stelde. Waar andere studies meer op het oppervlak blijven, gaat de studie filosofie steeds weer de diepte in.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?
De sfeer binnen de opleiding was voor mij de oorzaak om in Nijmegen Filosofie te gaan studeren. De sfeer is open; er is altijd ruimte voor discussie. Tijdens de colleges met de docenten, maar ook na de colleges met je medestudenten. Het leren eindigt niet als het college is afgelopen, het filosofische gesprek blijft altijd aan de gang.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Na mijn studie Filosofie wil ik zeker nog verder leren, maar welke vorm dit zal aannemen weet ik nog niet precies. Misschien dat ik een extra jaar aan mijn bachelor plak om stage te kunnen lopen en een half jaar naar het buitenland te gaan. Maar het zou ook goed kunnen dat ik een andere bachelor, een dubbele master of een educatieve master ga volgen.
Ben je betrokken bij de studievereniging?
Vooral in mijn eerste jaar was ik erg betrokken bij de studievereniging F.C. Sophia. Deze studievereniging is heel open, het maakt niet uit in welke jaarlaag je zit: iedereen kan met elkaar in gesprek. Deze studievereniging organiseert zowel gezelligheidsactiviteiten (borrels, reizen, filmavonden) als studiegerelateerde activiteiten.
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen is een heel vriendelijke stad, ik voel me er altijd heel veilig. Het centrum is vrij klein, maar alles wat je nodig hebt is wel aanwezig. Wat ik het leukste vind aan Nijmegen is dat de natuur heel dichtbij is. Binnen 10 minuten ben je zowel aan het (Waal)strand, in het bos of in de polder.
Welke voorlichtingsactiviteiten vond je waardevol en waarom?
De meest waardevolle voorlichtingsactiviteit was de meeloopdag waar ik aan mee heb gedaan. Op deze manier kan je echt voelen wat de sfeer op de opleiding is. Daarnaast is ook het onderzoeken van de concrete vakken die je krijgt via de website heel nodig geweest.
Wat voor advies zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Kies voor hetgeen dat je leukst vindt. Probeer de andere overwegingen zo veel mogelijk naar de achtergrond te dringen. Waar je later terecht komt, kan je niet nu al weten. En daarbij; vaak maakt je specifieke studie niet heel veel uit. Kies voor waar jouw interesse ligt, dan komt het altijd goed!