Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma Filosofie
De bacheloropleiding Filosofie duurt drie jaar. Hierin doe je steeds meer filosofische kennis en vaardigheden op. Je begint de opleiding met een brede introductie van de westerse filosofie en kunt je specialiseren in het deel van de filosofie dat je het meest aanspreekt.
Het studieprogramma zorgt ervoor dat je bekend raakt met de belangrijkste denkers uit de traditie. Daarnaast brengen we je lees-, schrijf- en spreekvaardigheden bij en word je een zelfstandig denker.
Verkort programma
Heb je een hbo bachelor of het eerste jaar van je wo-opleiding afgerond? Dan kun je een verkort traject volgen. Kijk voor het studieprogramma van het verkorte programma van deze bachelor in de onderwijscatalogus.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Een groep van mensen met een bepaald doel of een bepaalde opdracht die zij gezamelijk resultaatgericht proberen uit te voeren.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
In het eerste jaar behandel je de hele geschiedenis van de westerse filosofie. Daarnaast krijg je een overzicht van de acht belangrijkste subdisciplines van de filosofie en leer je de basisvaardigheden van een filosoof. Zo stomen we je klaar voor een studie waarin je al snel veel keuzevrijheid krijgt.
In het tweede jaar bouw je verder op de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je gaat aan de slag met de belangrijkste teksten van de filosofische traditie. In het tweede jaar krijg je ook een actievere rol in de colleges en krijg je meer ruimte voor discussie en andere gesprekken.
In het derde en laatste jaar kies je zelf in welke onderwerpen je je wilt verdiepen. Dat doe je door de minorruimte in te vullen met vakken die jou het meest interesseren. Je schrijft daarnaast een bachelorwerkstuk over een thema dat jou aanspreekt.
De opleiding Filosofie bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 44 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 44 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Studeren in het buitenland
Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.
Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.