De opleiding Franse Taal en Cultuur is een studierichting binnen de bachelor Romaanse Talen en Culturen. Voordat je met je studie begint, heb je binnen deze bachelor gekozen voor de richting Spaans of Frans.
Opbouw van de studie
Elk studiejaar van de bachelor Franse Taal en Cultuur bestaat uit twee semesters van 20 weken. Elk semester is weer onderverdeeld in twee periodes van 10 weken, die worden afgesloten met tentamens. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur. Een studiejaar bestaat uit 60 EC.
In het eerste jaar besteed je meer dan een kwart van je tijd aan taalverwerving. Dit doe je in groepen en ook zelfstandig, bijvoorbeeld door Franstalige televisie en films te kijken. Je bestudeert de structuur van de Franse taal op een taalkundige manier en leert over de geschiedenis, cultuur en literatuur van de Franstalige wereld. In het tweede en derde jaar bouw je deze kennis verder uit en werk je aan je academische vaardigheden, zoals het zoeken naar en analyseren van literatuur, het schrijven van werkstukken en het geven van presentaties. Aan het einde van het derde jaar ben je in staat zelfstandig onderzoek uit te voeren en schrijf je hierover een bachelorwerkstuk.
Een vlotte start!
Vanaf de eerste dag zijn bijna alle colleges in het Frans. Dat lijkt pittig, maar je went er snel aan. Bovendien start je de opleiding met de ‘immersion immédiate’, waardoor je de taal in korte tijd steeds beter onder de knie krijgt. Deze 'immersion' bestaat uit een extra programma waarin je werkt aan je beheersing van het Frans (grammatica, uitspraakoefeningen, film, muziek, literatuur). In kleinschalige hoor- en werkcolleges ben je vanaf het eerste moment intensief bezig met de Franse taal en cultuur. Niet alleen met grammatica en spreek- en schrijfvaardigheid, maar bijvoorbeeld ook door het kijken en recenseren van films of het discussiëren over literatuur.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.