Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Franse Taal en Cultuur

De opleiding Franse Taal en Cultuur is een studierichting binnen de bachelor Romaanse Talen en Culturen. Voordat je met je studie begint, heb je binnen deze bachelor gekozen voor de richting Spaans of Frans.

Opbouw van de studie

Elk studiejaar van de bachelor Franse Taal en Cultuur bestaat uit twee semesters van 20 weken. Elk semester is weer onderverdeeld in twee periodes van 10 weken, die worden afgesloten met tentamens. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur. Een studiejaar bestaat uit 60 EC.

In het eerste jaar besteed je meer dan een kwart van je tijd aan taalverwerving. Dit doe je in groepen en ook zelfstandig, bijvoorbeeld door Franstalige televisie en films te kijken. Je bestudeert de structuur van de Franse taal op een taalkundige manier en leert over de geschiedenis, cultuur en literatuur van de Franstalige wereld. In het tweede en derde jaar bouw je deze kennis verder uit en werk je aan je academische vaardigheden, zoals het zoeken naar en analyseren van literatuur, het schrijven van werkstukken en het geven van presentaties. Aan het einde van het derde jaar ben je in staat zelfstandig onderzoek uit te voeren en schrijf je hierover een bachelorwerkstuk.

Een vlotte start!

Vanaf de eerste dag zijn bijna alle colleges in het Frans. Dat lijkt pittig, maar je went er snel aan. Bovendien start je de opleiding met de ‘immersion immédiate’, waardoor je de taal in korte tijd steeds beter onder de knie krijgt. Deze 'immersion' bestaat uit een extra programma waarin je werkt aan je beheersing van het Frans (grammatica, uitspraakoefeningen, film, muziek, literatuur). In kleinschalige hoor- en werkcolleges ben je vanaf het eerste moment intensief bezig met de Franse taal en cultuur. Niet alleen met grammatica en spreek- en schrijfvaardigheid, maar bijvoorbeeld ook door het kijken en recenseren van films of het discussiëren over literatuur.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

  • Jaarprogramma jaar 1

    Tijdens je studie leer je de Franse taal van binnen en van buiten kennen. Het eerste jaar is vooral een oriëntatie op het vakgebied. Alle onderdelen komen aan bod, zodat je een goed beeld van de studie krijgt. Je oefent met luistervaardigheid en spreekvaardigheid en doet kennis op van onder meer grammatica en uitspraak. Je bestudeert natuurlijk ook de Franstalige cultuur: van literatuur, architectuur en geschiedenis tot aan muziek, theater en film. Ook werk je aan je academische vaardigheden door het uitvoeren van literatuuronderzoek, het maken van analyses, het geven van presentaties en het schrijven van essays. In het eerste jaar ga je de Franse taal en cultuur bovendien van binnenuit verkennen tijdens een meerdaagse studiereis naar Parijs.

    Let op: Deze pagina is bedoeld voor studiekiezers. Huidige studenten vinden hun programma in de studiegids.

    Dit is een verwachte weergave van het studiejaar 2025/2026

    Bekijk jaarprogramma jaar 1
  • Jaarprogramma jaar 2

    In het tweede jaar bouw je je kennis uit het eerste jaar verder uit en je verdiept je in specifieke onderwerpen, zoals moderne Franstalige literatuur en intercultureel communiceren.

    Ook ga je met je studiegenoten op excursie naar het Europees Parlement in Brussel. Je leert de Franse taal op een wetenschappelijke manier te benaderen en oefent en verbetert de academische (onderzoeks)vaardigheden die je in het eerste jaar hebt opgedaan.

    Let op: Deze pagina is bedoeld voor studiekiezers. Huidige studenten vinden hun programma in de studiegids.

    Dit is een verwachte weergave van het studiejaar 2026/2027

    Bekijk jaarprogramma jaar 2
  • Jaarprogramma jaar 3

    Minor

    In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Je volgt vakken over het thema dat je gekozen hebt en doet mee aan een denktank waarin je een bestaand probleem over dat thema aanpakt en probeert op te lossen. Dat doe je in opdracht van een bedrijf of instelling en samen met studenten van andere opleidingen. Voor veel van onze studenten is zo’n prakijkopdracht een mooie opstap naar de arbeidsmarkt. In bepaalde gevallen kun je ook een individuele stage lopen.

    Ontdek onze minoren

    Bijdragen aan een betere samenleving

    De thema’s van onze minoren hebben we ontleend aan de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda bestaat uit vragen die de Nederlandse bevolking heeft gesteld aan de wetenschap en in je minorruimte ga jij aan de slag met zo’n vraagstuk. Daarbij ontdek je dat maatschappelijke ontwikkelingen altijd hun geschiedenis hebben en leer je hoe je een vraagstuk vanuit meerdere invalshoeken kunt benaderen. Zo leer je een genuanceerde mening te vormen en te werken aan duurzame oplossingen. En dat is nu precies wat onze samenleving nodig heeft.

    Studeren in het buitenland

    Studeren in het buitenland is dé manier om te werken aan je taalvaardigheid en om een andere cultuur beter te leren kennen. Daarom kun je in het eerste semester van het derde jaar ongeveer zes maanden studeren aan een Franstalige universiteit, bijvoorbeeld Aix-en-Provence, Bordeaux, Lausanne of Parijs, of – buiten Europa – in Dakar, Martinique, Trois-Rivières (Québec) of Nouméa (Nieuw-Caledonië). De vakken die je daar afrondt, zijn onderdeel van de buitenlandminor van de opleiding Franse Taal en Cultuur. Vanuit de opleiding zijn er goede contacten met universiteiten in Franstalige landen en kun je hulp krijgen bij het vinden van een geschikte plek.

    Interesse in onderwijs?

    Bijdragen aan een betere samenleving kan ook op een andere manier: door als leraar in het onderwijs aan de slag te gaan. Je kunt de minorruimte gebruiken om een educatieve minor te volgen. Hiermee kun je ontdekken of werken in het onderwijs iets voor jou is en -in combinatie met je bachelordiploma-  een 2e graads lesbevoegdheid behalen.

    Let op: Deze pagina is bedoeld voor studiekiezers. Huidige studenten vinden hun programma in de studiegids.

    Dit is een verwachte weergave van het studiejaar 2027/2028

    Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
45
De programma Franse Taal en Cultuur bestaat jaarlijks uit 60 EC (European Credits), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 45 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 45 EC komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is dé ideale manier om te werken aan je taalvaardigheid en om een andere cultuur beter te leren kennen. Daarom studeer je in het eerste semester van het derde jaar ongeveer zes maanden aan een Franstalige universiteit, bijvoorbeeld Aix-en-Provence, Bordeaux, Lausanne of Parijs, of – buiten Europa – in Dakar, Martinique, Trois-Rivières (Québec) of Nouméa (Nieuw-Caledonië). De vakken die je daar afrondt, zijn onderdeel van de vaste buitenlandminor van de opleiding Franse Taal en Cultuur. Vanuit de opleiding zijn er goede contacten met universiteiten in Franstalige landen en kun je hulp krijgen bij het vinden van een geschikte plek.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.