Wat kun je ermee?

Na je studie weet je alles over de taal en cultuur van Frankrijk en de overige Franstalige gebieden in de wereld. Naast die kennis worden je academische vaardigheden en denkniveau hoog gewaardeerd door werkgevers uit allerlei branches. Afhankelijk van je eigen interesses, kwaliteiten en specialisatie, kun je in verschillende werkvelden terecht op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktperspectief

Als regio-deskundige ben je met je diploma op zak breed opgeleid en kun je je kennis en vaardigheden op veel verschillende plekken inzetten. Frans is een wereldtaal die je terugziet in allerlei sectoren: van het bedrijfsleven, de cultuursector of het onderwijs tot aan internationale organisaties wereldwijd. De mogelijke beroepen zijn dan ook uiteenlopend, en je kunt werk vinden in binnen- en buitenland.

Mogelijke beroepen

  • Communicatiemedewerker bij (internationale) bedrijven die zich op de Franstalige markt richten
  • Vertaler
  • Redacteur
  • Medewerker in de toeristische branche in het binnen- of buitenland
  • Onderzoeker aan een universiteit of bij een non-profitorganisatie, vakbond of consultancybureau
  • Medewerker bij de ambassade
  • Docent

Zo werken afgestudeerden bijvoorbeeld bij een uitgeverij of ambassade gaan werken of in de toeristische branche. We zien onze afgestudeerden ook terug als docent, journalist, communicatieadviseur, als vertaler of als onderzoeker in de wetenschappelijke wereld. Anderen werken in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als adviseur van bedrijven die in Frankrijk zaken willen doen. Door het vervagen van de Europese grenzen is er bijna binnen elk werkveld wel een samenwerking met Frankrijk en andere Franstalige landen waarin jij iets kunt betekenen.

Door naar een master

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Franse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar:

 

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst.

Zo heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wil opdoen door stage te lopen.