Gedurende de drie jaar van het studieprogramma komen drie invalshoeken samen: globalisering, verduurzaming en verstedelijking. Je volgt algemene vakken, theoretisch en methodisch, en je volgt thematische vakken waarmee je je specialiseert in één dan de drie invalshoeken. Binnen globalisering staat de vraag centraal hoe we omgaan met stromen van mensen, goederen en informatie. Verstedelijking behandelt het ontstaan en behoud van steden, en de vraag hoe verstedelijking oorzaak en gevolg is van maatschappelijke ontwikkelingen. Centraal bij verduurzaming staat de vraag hoe we de overgang kunnen maken naar een duurzamere samenleving, met name in het kader van klimaatverandering.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
In het eerste jaar volg je veel gemeenschappelijke cursussen. Niet alleen met verschillende sporen binnen de bachelor, maar ook met andere disciplines van de faculteit. Je leert over de interactie tussen mensen en hun omgeving en tussen samenleving en gebieden en leert deze interactie te beschrijven en begrijpen. Daarnaast volg je vakken over de ontwikkeling van ruimtes, waarbij vragen centraal staan als “hoe en waarom is Nederland geworden zoals het nu is?” en over de ontwikkeling binnen steden en welke veranderingsprocessen hieraan ten grondslag liggen.
Daarnaast leer je in het eerste jaar ook hoe je empirisch onderzoek uitvoert en werk je aan je academische vaardigheden. Als afsluiting van het eerste jaar integreer je de opgedane kennis en vaardigheden uit de inhoudelijke en methodologische vakken in een leerproject.
Aan het einde van je eerste jaar kies je een thematisch spoor: globalisering, verduurzaming of verstedelijking, In het tweede jaar verschuift de focus van het verkennen en beschrijven naar het verklaren en van daaruit handelen. Naast gemeenschappelijke theorie- en methodegerichte vakken waarin deze stromingen aan bod komen, volg je ook thematische vakken die horen bij het gekozen spoor.
Je volgt binnen alle sporen ook de cursus ‘Leerproject 2: Veldwerk in het buitenland’ waarbij je de opgedane methodische kennis kunt toepassen bij een onderzoeksproject. Je onderzoekt een zelfgekozen thema waar een buitenlandse excursie een belangrijke rol bij speelt. In de afgelopen jaren waren Tallinn en Bilbao daarvoor bestemmingen.
In het eerste semester van het derde jaar krijg je volop de mogelijkheid om jezelf inhoudelijk te profileren door de keuze van andere vakken die de opleiding aanbiedt of door het volgen van keuzevakken binnen andere faculteiten of op andere universiteiten in binnen- en buitenland. Naast de keuzevakken volg je ook nog één thematisch vak van het gekozen spoor.
In het tweede semester volg je nog een algemene cursus: ‘Practising Spatial Theories’, als afsluiting van het theoretisch spoor. In het laatste deel van de bacheloropleiding schrijf je de Bachelorthesis. Binnen deze thesis pas je eerder opgedane kennis en vaardigheden zelfstandig toe door een zelfgekozen onderwerp te onderzoeken. Voorbeelden van onderzoeken zijn: ‘Hoe maken we steden bestendig tegen klimaatverandering?’ En ‘Wat zijn de gevolgen voor de huizenprijzen in Groningen na de aardbevingen?’.
Het minorprogramma van 30 EC kun je volgen tijdens het eerste semester, dat plaatsvindt van september tot en met januari. Het semester bestaat uit twee periodes, waarin je onderwijs volgt op de Radboud Docenten Academie en lesgeeft op een stageschool.
De opleiding GPM bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 EC komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Studeren in het buitenland
Omdat wij het als opleiding belangrijk vinden dat onze studenten meer zien dan de campus van de Radboud Universiteit, willen we jullie actief aanmoedigen om eens over de grenzen van ons land te kijken. In het tweede jaar is er al een buitenlandse excursie, maar met name het derde jaar is geschikt om onderwijs te volgen in het buitenland. De Radboud Universiteit heeft met veel buitenlandse universiteiten afspraken over de uitwisseling van studenten. Er zijn contacten met universiteiten in Europa (via het Erasmus Mobility programma), in de Verenigde Staten (via ISEP) en er zijn bilaterale overeenkomsten, onder andere met universiteiten in Japan, Brazilië en Argentinië.
Meer informatie?
Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum: hier vind je alles wat je moet weten om jouw studie of stage in het buitenland tot een succes te maken.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Dan is de Radboud Honours Academy iets voor jou. Tijdens dit traject leer je veel over de wetenschappelijke wereld en ontmoet je studenten van andere disciplines.