Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma bachelor Geografie, Planologie en Milieu jaar 2
In het tweede jaar verschuift de focus van het verkennen en beschrijven naar het verklaren en van daaruit handelen. Aan het einde van je eerste jaar kies je voor een spoor: globalisering, verduurzaming of verstedelijking. Naast gemeenschappelijke theorie- en methodegerichte vakken waarin deze stromingen aan bod komen, volg je ook thematische vakken die horen bij het gekozen spoor.
Je volgt binnen alle sporen ook de cursus ‘Leerproject 2: Veldwerk in het buitenland’ waarbij je de opgedane methodische kennis kunt toepassen bij een onderzoeksproject. Je onderzoekt een zelfgekozen thema in binnen- en buitenland, hierbij speelt de buitenlandse excursie een belangrijke rol.
Over dit studieprogramma
Elk studiejaar van de bachelor Geografie, Planologie en Milieu bestaat uit twee semesters. Elk semester is weer onderverdeeld in twee periodes. Per periode heb je de eerste acht weken onderwijs; de laatste weken zijn bestemd voor het voorbereiden en maken van tentamens en het schrijven van werkstukken. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur.
Het studieprogramma combineert inhoudelijke met theoretische en methodische lijnen. Hierbij staan drie samenhangende invalshoeken centraal en kun je een van de volgende specialisaties kiezen: globalisering, verstedelijking of verduurzaming voor 18 EC.
Specialisaties
Terwijl mondiale stromen van goederen en diensten blijven toenemen, werpen veel landen barrières op tegen migratiestromen. In een vak als ‘Globalising Worlds’ leer je hoe globalisering mondiaal uitpakt en welke verschillende invloeden globalisering heeft op de mens en haar leefomgeving. In andere vakken leer je welke ruimtelijke strategieën steden en regio’s gebruiken om met processen van globalisering om te kunnen gaan en welke politieke processen hierbij een rol spelen.
Algemeen Programma
Minimaal 42 EC, maximaal 42 EC- P1
- P2
- P1
- P2
- P3
- P4
Specialisatie specifieke vakken
Minimaal 18 EC, maximaal 18 EC- P1
- P2
- P3
- P4
In het verstedelijkingsspoor leer je over de beleidsuitdagingen van toenemende verstedelijking: hoe houd je bijvoorbeeld de stad betaalbaar en bereikbaar? In het vak ‘Stedelijke Economie in Europa’ leer je onder andere over de relaties en groeiende concurrentie tussen steden op wereldschaal en het belang van (grote) steden voor de economie. In andere vakken worden sociale gevolgen van verstedelijking behandeld en leer je over de juridische aspecten die een rol spelen in het formuleren en uitvoeren van ruimtelijk beleid.
Algemeen programma
Minimaal 42 EC, maximaal 42 EC- P1
- P2
- P1
- P2
- P3
- P4
Specialisatiespecifieke vakken
Minimaal 18 EC, maximaal 18 EC- P3
- P4
In het verduurzamingsspoor kijk je naar mondiale uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en naar hoe we deze uitdagingen op lokaal niveau kunnen aanpakken. Een belangrijke cursus in het tweede jaar is ‘Environment and Society’ waarbij aandacht is voor de wisselwerking tussen mens en omgeving, de oorzaken van omgevingsvraagstukken en de maatschappelijke antwoorden.
Algemeen programma
Minimaal 42 EC, maximaal 42 EC- P1
- P2
- P1
- P2
- P3
- P4
Specialisatie specifieke vakken
Minimaal 18 EC, maximaal 18 EC- P3
- P4
In de vrij ruimte kun je vakken kiezen in aanvulling op je verplichte en keuzevakken. Deze vakken hoeven niet gerelateerd te zijn aan je opleiding.