Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Voor mij zit de universiteit redelijk dichtbij, wat hielp, maar niet de voornaamste motivatie was. Ik was namelijk al redelijk bekend met de stad omdat mijn tante hier woont en wist dat ik de sfeer in Nijmegen ontzettend fijn vond. Toen ik op de open dag ging kijken voelde ik me direct op mijn plaats en hoefde ik eigenlijk nergens anders meer te kijken - ik wist dat het Nijmegen ging worden.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?
Ik vond de overgang eigenlijk best gemakkelijk - voor mij sloeg het allemaal pas echt in toen ik een halfjaar bezig was, toen de begeleiding wat minder was geworden. De opbouw van de werkgroepen is redelijk te vergelijken met een les op de middelbare school, wat fijn is, omdat niet alles ineens anders is. Doordat er tijdens de introductieweek en bij mentoraat van alles over de studie en universiteit werd uitgelegd had ik het gevoel dat ik de meeste dingen wel snapte of op zijn minst een keer was tegengekomen, waardoor niets als heel erg nieuw of overweldigend voelde. Uiteraard waren er stress-momenten, zoals de eerste keer dat ik een studieopdracht moest maken, maar dat kwam uiteindelijk ook allemaal weer goed. De begeleiding was dus voor mij precies goed.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
De opbouw van de vakken, waarmee er enerzijds heel breed de hele tijdlijn van de geschiedenis wordt langs gegaan, maar anderzijds ook heel specifiek op onderwerpen wordt ingegaan. Eigenlijk leer je vanaf het begin al allerlei nieuwe dingen, wat enorm motiveert.
Uitdagend was voor mij soms de mate van discipline die er verwacht werd, evenals dat niet alles voorgeschoteld werd. Soms moest je zelf dingen ontdekken of uitzoeken, en dat vond ik wel uitdagend.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?
De sfeer is voor mij echt top! Ik kon vanaf moment één een goede band vormen met mijn medestudenten en heb mij geen moment ongemakkelijk gevoeld bij een docent - juist het tegenovergestelde. Docenten staan open voor vragen en zijn altijd bereid te helpen en worden er vaak juist gelukkig van als een student contact zoekt! Tevens heb ik mij nooit ontmoedigd gevoeld een antwoord proberen te geven tijdens een werkgroep - juist alleen maar aangemoedigd.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Ik wil een master gaan doen, hoewel ik nog geen idee heb welke. Ik heb tijdens de studie ontdekt dat sociale geschiedenis echt mijn ding is, ondanks dat ik altijd dacht dat cultuurgeschiedenis me juist heel erg lag. Ik ga met mijn minor en denktank ontdekken welke opties ik verder nog heb!
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Ik ben lid van de GSV, maar niet heel erg actief. Ik heb meegeholpen als intromentor tijdens de introductieweek en ben sinds kort voor het eerst lid van een commissie. Wel zijn de activiteiten die de studievereniging ontzettend gevarieerd en echt super leuk!
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Ik vind Nijmegen echt een geweldige stad. De sfeer en de mensen zijn ontzettend leuk, gevarieerd en uniek. Daarnaast is er in de stad van alles te doen, van leuke winkeltjes tot cafeetjes en de parken (en de Waal natuurlijk!). De stad is niet zó groot dat je je als nieuwe student enorm overweldigd voelt. De universiteit is goed te bereiken met zowel de fiets als het openbaar vervoer, wat ook erg fijn is.
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Kies voor jezelf en kies wat je leuk vindt! Ik hoorde tijdens de introductieweek zo veel mensen om me heen zeggen dat ze eerst een andere studie hadden gedaan (wel of niet afgemaakt) omdat ze bang waren dat ze niets met geschiedenis konden terwijl ze de studie eigenlijk wel heel graag wilden doen. Heel veel van die mensen zijn echter na een halfjaar al gestopt met de studie die ze deden om uiteindelijk alsnog geschiedenis te gaan doen. Dus kies gelijk de studie die je wilt doen; ik heb het gedaan en er geen moment spijt van gehad!
Daarnaast zou ik gaan kijken bij open dagen. Oriënteer je een beetje, om echt een goed beeld te krijgen van wat je wilt - je krijgt er geen spijt van! Vraag rond bij de mensen om je heen of spreek je docenten op school aan met de vraag of zij denken dat je een studie in hun vak bij jouw vaardigheden aan zou kunnen sluiten.