Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma

Islam, politiek en samenleving is een specialisatie van de bachelor Religie, politiek en samenleving, die je kiest voor je aan de opleiding begint. Je krijgt hier brede kennis over de islam vanaf haar opkomst tot het heden en de actualiteit van het Midden-Oosten en Europa. Arabische taalverwerving is een vast onderdeel van de opleiding. Langzaam raak je vertrouwd met verschillende benaderingen van de islam door je te verdiepen in vier kernthema's:

 • De oorsprong en de bronnen van de islam
 • Geschiedenis en actualiteit van de islam in het Midden-Oosten
 • Geschiedenis en actualiteit van de islam in Europa (met name in Nederland)
 • De relatie van de islam met de maatschappij en met de andere religies


Bachelor in deeltijd

De Radboud Universiteit biedt deze opleiding ook in deeltijd aan. Bekijk de voorwaarden.

Verkort programma

Heb je een hbo bachelor of het eerste jaar van je wo-opleiding afgerond?
Dan kun je een verkort traject volgen. Kijk voor het studieprogramma van het verkorte programma van deze bachelor in de online studiegids.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  In het eerste jaar neem je uitgebreid de tijd voor het leren van Arabisch (grammatica, lezen, vertalen en spreken). Je volgt colleges over de cultuurgeschiedenis van het Midden-Oosten en de positie van de islam in Europa.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  In het tweede jaar bestudeer je de bronteksten van de islam, het christendom en het jodendom.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  In het derde jaar verdiep je je in de Islam in Europa en het Midden-Oosten. Je volgt een minor én vakken die je alvast voorbereiden op een masteropleiding. Je rondt de opleiding af met een bachelorscriptie over een onderwerp naar keuze, op het gebied van de Islam.

  Zie ook de handleiding voor meer informatie.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
44
De opleiding Islam, Politiek en Samenleving bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 44 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 44 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stage

Tijdens de opleiding Islamstudies heb je de mogelijkheid om stage te lopen, om al in een vroeg stadium ervaring in het werkveld op te doen.

Bij de facultaire Career Service kan je terecht als je een stage zoekt binnen je bachelor, of als je advies nodig hebt op meer vakspecifiek gebied

Studeren in het buitenland

Als student Islam, Politiek en Samenleving krijg je de mogelijkheid om in je tweede jaar een periode in het buitenland te studeren. Met je opgedane kennis van het Arabisch in het eerste jaar en de Arabische taalverwerving minor in het tweede jaar krijg je de mogelijkheid om je Arabisch in de praktijk te brengen middels een studieverblijf in een Arabisch land.

Je hebt de keuze uit een verblijf in Cairo, Egypte aan het Nederlands Vlaams Instituut, of Rabat, Marokko aan het Nederlands Instituut Marokko.

Laurence en Charlotte verbleven beide in Cairo en schreven een ervaringsverhaal over hun verblijf. Lees hier hoe zij hun buitenlandperiode hebben ervaren.

Student Laurence over haar verblijf in Caïro

Laurence koos voor een minorverblijf in Caïro, om beter Arabisch te leren.

‘In een relatief korte tijd van drie maanden merk ik echt dat ik verbeterd ben op het vlak van Arabisch. Ik ben gegroeid in mijn studie, dus deze minor is zeker een aanrader. Maar ik ben ook gegroeid als persoon door de stap te zetten om naar het buitenland te gaan.’ Lees meer

Student Charlotte over haar verblijf in Caïro

Charlotte is derdejaars student Islamstudies.

‘Van tevoren vond ik het spannend omdat ik nog nooit in het Midden-Oosten was geweest, maar toen ik er eenmaal was werd ik verliefd, zowel op de stad als op de mensen die er wonen.’

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.