Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma
Islam, politiek en samenleving is een specialisatie van de bachelor Religie, politiek en samenleving, die je kiest voor je aan de opleiding begint. Je krijgt hier brede kennis over de islam vanaf haar opkomst tot het heden en de actualiteit van het Midden-Oosten en Europa. Langzaam raak je vertrouwd met verschillende benaderingen van de islam door je te verdiepen in vier kernthema's:
De oorsprong en de bronnen van de islam
Geschiedenis en actualiteit van de islam in het Midden-Oosten
Geschiedenis en actualiteit van de islam in Europa (met name in Nederland)
De relatie van de islam met de maatschappij en met de andere religies
Arabisch
Studenten van de bachelor Islam, politiek en samenleving kunnen er ook voor kiezen om tijdens hun bachelor Arabisch te leren, door een minor Arabisch te volgen en een semester te verblijven in Caïro. Neem voor meer informatie contact op met Nicolet Boekhoff-van der Voort: nicolet.vandervoort [at] ru.nl (nicolet[dot]vandervoort[at]ru[dot]nl)
Bachelor in deeltijd
De Radboud Universiteit biedt deze opleiding ook in deeltijd aan. Bekijk de voorwaarden.
Verkort programma
Heb je een hbo bachelor of het eerste jaar van je wo-opleiding afgerond? Dan kun je een verkort traject volgen. Kijk voor het studieprogramma van het verkorte programma van deze bachelor in de onderwijscatalogus.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Een groep van mensen met een bepaald doel of een bepaalde opdracht die zij gezamelijk resultaatgericht proberen uit te voeren.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
In het eerste jaar volg je samen met studenten RPS vakken die je wegwijs maken in de verschillende methoden, benaderingen, en concepten die we kennen in de Religiewetenschappen. Daarnaast volg je veel vakken over de islam: in sommige vakken staat daarbij de geleefde ervaring van moslims centraal, in andere vakken de gelezen teksten, en in weer andere vakken leer je meer over de sociale en politieke context waarbinnen islam is ontstaan en zich heeft ontwikkeld.
In het tweede jaar ligt de nadruk, net als bij Religie, Politiek en Samenleving, op thema’s en fenomenen op het snijvlak tussen religie, politiek, en samenleving. Integratie en migratie, macht en identiteit, maar bijvoorbeeld ook voedsel en activisme zijn hier bij IPS belangrijke thema’s. Studenten die kiezen voor de minor Arabisch kunnen in hun tweede jaar een half jaar naar Cairo, om hun Arabisch te verbeteren en het echt te leren spreken.
In het derde jaar leer je vervolgens om de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je studie in te zetten om na te denken over de rol en plaats van religie en vooral islam in actuele sociale en politieke vraagstukken.
De opleiding Islam, Politiek en Samenleving bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 44 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 44 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Stage
Tijdens de opleiding Islamstudies heb je de mogelijkheid om stage te lopen, om al in een vroeg stadium ervaring in het werkveld op te doen.
Bij de facultaire Career Service kan je terecht als je een stage zoekt binnen je bachelor, of als je advies nodig hebt op meer vakspecifiek gebied
Studeren in het buitenland
Als student Islam, Politiek en Samenleving krijg je de mogelijkheid om in je tweede jaar een periode in het buitenland te studeren. Met je opgedane kennis van het Arabisch in het eerste jaar en de Arabische taalverwerving minor in het tweede jaar krijg je de mogelijkheid om je Arabisch in de praktijk te brengen middels een studieverblijf in een Arabisch land.
Laurence en Charlotte verbleven beide in Cairo en schreven een ervaringsverhaal over hun verblijf. Lees hier hoe zij hun buitenlandperiode hebben ervaren.
Student Laurence over haar verblijf in Caïro
Laurence koos voor een minorverblijf in Caïro, om beter Arabisch te leren.
‘In een relatief korte tijd van drie maanden merk ik echt dat ik verbeterd ben op het vlak van Arabisch. Ik ben gegroeid in mijn studie, dus deze minor is zeker een aanrader. Maar ik ben ook gegroeid als persoon door de stap te zetten om naar het buitenland te gaan.’ Lees meer
Student Charlotte over haar verblijf in Caïro
Charlotte is derdejaars student Islamstudies.
‘Van tevoren vond ik het spannend omdat ik nog nooit in het Midden-Oosten was geweest, maar toen ik er eenmaal was werd ik verliefd, zowel op de stad als op de mensen die er wonen.’
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.