Toelating en inschrijving

Welke vooropleiding heb je?
Welke nationaliteit heb je?

Aanmelddeadlines

Selecteer je nationaliteit en vooropleiding om de aanmelddeadlines te bekijken.
Selecteer je vooropleiding om de toelatingseisen en aanmeldprocedure te bekijken.

Wat wordt er van je verwacht?


Basiskennis

Als je Islam, politiek en samenleving studeert is het gunstig als je beschikt over een globale kennis van de geschiedenis en een goede beheersing van het Nederlands en Engels.

Brede belangstelling

Bij Islam, politiek en samenleving komen veel verschillende onderwerpen aan bod. Het kan gaan over de heilige teksten, historische bronnen, conflicten, verzoeningspogingen en nog veel meer.

Open houding

Tijdens de opleiding word je geconfronteerd met zeer veel verschillende denkbeelden. Voordat je deze kunt beoordelen, zul je ze eerst goed moeten begrijpen. Je zult een wetenschapper moeten volgen in zijn of haar manier van denken. Dit geldt dus ook voor wetenschappers waarmee je het op het eerste gezicht volkomen oneens bent.

Kritische houding

Je mag dus geen enkele opvatting op voorhand uitsluiten. Maar het is evenmin de bedoeling dat je van alles als waar aanneemt. Bij Islam, politiek en samenleving hoort een kritische houding. Als het goed is, richt je je kritiek niet enkel op anderen, je komt alleen verder als je bereid bent om ook jouw eigen overtuigingen ter discussie te stellen.

Plezier in lezen

Wie kiest voor Islam, politiek en samenleving zal veel moeten lezen. Een belangrijk onderdeel van de studie is het bestuderen van teksten. Het is van belang dat je nauwkeurig leest wat er staat, voordat je met een eigen interpretatie komt. De literatuur is Nederlands-, Engels- en soms ook Duitstalig. En uiteraard leer je een nieuwe taal: het Arabisch.

Zelfstandigheid

Je hebt gemiddeld 15 uur in de week college. Daarnaast moet je ongeveer 20 uur besteden aan zelfstudie: het bestuderen van teksten, het maken van opdrachten, het voorbereiden van tentamens, enzovoorts. Het is van belang dat je je tijd goed indeelt zodat er geen achterstanden ontstaan. Kortom: je hebt zelfdiscipline nodig.

Wat biedt de opleiding?

Er wordt aardig wat van je gevraagd, maar je staat er zeker niet alleen voor. De opleiding hecht veel waarde aan een persoonlijke en professionele begeleiding. De studieadviseur volgt je in je studieproces. Je krijgt een docent als mentor en oudere studenten nemen met je de studiestof door.

Naar Studielink