Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma Kunstgeschiedenis
Elk studiejaar van de bachelor Kunstgeschiedenis bestaat uit twee semesters van 20 weken. Elk semester is onderverdeeld in twee periodes die worden afgesloten met tentamens en werkstukken. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur.
In het eerste jaar krijg je een totaaloverzicht van de kunst van de oudheid tot het heden en verdiep je je ook in oude en moderne architectuur van over de hele wereld. Je gaat een week naar Keulen om musea, kunst en gebouwen in het echt te bekijken. Ook ga je gelijk zelf aan de slag en leer je je eigen onderzoek te organiseren en je bevindingen te communiceren in presentaties en een werkstuk. Het tweede jaar biedt verdieping en verbreding: je krijgt bijvoorbeeld vakken over (Latijns-) Amerikaanse kunst, Aziatische architectuur, mode en fotografie. Je dompelt je ook een hele week onder in kunst en cultuur in Parijs. In het derde jaar volg je majorvakken van je opleiding en schrijf je een bachelorwerkstuk waarin je verslag doet van een zelfstandig opgezet en uitgevoerd onderzoek. Je trekt ook een week naar Florence. Daarnaast bestrijkt je vrije ruimte een groot deel van je derde jaar.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten.
Een reis met een educatief doeleinde.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Een groep van mensen met een bepaald doel of een bepaalde opdracht die zij gezamelijk resultaatgericht proberen uit te voeren.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
In het eerste jaar bestudeer je Europese kunst van de oudheid, middeleeuwen, renaissance, barok en de moderne en hedendaagse tijd. Twee cursussen zijn gericht op de wereldwijde architectuurgeschiedenis. Ook krijg je interactieve cursussen waarbij je hands-on onderwijs krijgt. Je brengt al je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk in je eerstejaarswerkstuk. Je gaat ook een week op studiereis naar Keulen om de Middeleeuwen te bestuderen.
Let op: Deze pagina is bedoeld voor studiekiezers. Huidige studenten vinden hun programma in de studiegids.
Dit is een verwachte weergave van het studiejaar 2025/2026
In het tweede jaar bouw je je kennis uit het eerste jaar verder uit. Je verbreedt je perspectief met specifieke kunsthistorische onderwerpen zoals aspecten van (Zuid-)Amerikaanse kunst, Aziatische architectuur, fotografie en de nauwe banden tussen kunst en ons ecologisch bewustzijn. Verder bouw je aan een solide methodische en theoretische basis, om je zo verder te ontwikkelen tot zelfstandig onderzoeker. Ook ga je weer op excursie, ditmaal 8 dagen naar Parijs, de “wieg” van de moderne kunst.
Let op: Deze pagina is bedoeld voor studiekiezers. Huidige studenten vinden hun programma in de studiegids.
Dit is een verwachte weergave van het studiejaar 2026/2027
In het derde jaar volg je majorvakken van je opleiding en schrijf je een bachelorwerkstuk waarin je verslag doet van een zelfstandig uitgevoerd onderzoek naar een kunstenaar, kunstwerk of thema dat jou interesseert. Tijdens een week in Florence dompel je je onder in de Italiaanse Renaissance. Daarnaast verdiep je je in de vrije ruimte in thema's die jij interessant vindt. Zo kan je jezelf ontwikkelen in een richting die aansluit bij je eigen voorkeuren.
De opleiding Kunstgeschiedenis bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 45 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 45 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur staat altijd klaar om je resultaten en verwachtingen te bespreken. Breng deze altijd zo snel mogelijk op de hoogte van veranderde omstandigheden, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Studeren in het buitenland
Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.
Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.