Jialun Hao

Jialun Hao
Het programma gaf me veel vrijheid om mijn eigen pad in de biochemie te vinden.
Naam
Jialun Hao
Opleiding
Moleculaire Levenswetenschappen
Vooropleiding
VWO op Thomas a Kempis College

Jialun Hao is een derdejaars bachelorstudent Molecular Life Sciences aan de Radboud Universiteit.

Waarom heb je voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik kom uit Arnhem, dat dicht bij de universiteit ligt. De Radboud Universiteit is een van de weinige universiteiten die Molecular Life Sciences als opleiding aanbiedt. Utrecht biedt het aan in twee tracks, biologie en scheikunde. En Nijmegen is natuurlijk ook een hele leuke stad, met zoveel studenten is er altijd wat te beleven.

Hoe heb je de overgang van de middelbare school naar de universiteit ervaren?

De overstap was vrij eenvoudig. In de eerste maanden zijn de werkcolleges (thermodynamics and structure of atoms and molecules) vergelijkbaar met de middelbare school. Maar tegelijkertijd wil de opleiding echt dat je alles geeft, wat voor veel stress kan zorgen, omdat er in het begin veel tentamens zijn.

Wat vind je leuk aan de bacheloropleiding en waarom?

De bachelor Molecular Life Sciences gaf me veel vrijheid om mijn eigen weg in de biochemie te vinden. Je kunt je sterk richten op scheikunde of biologie, dus je moet al vroeg in je studie nadenken over wat je wilt doen. Dit was een groot pluspunt voor mij omdat ik graag vooruit plan. Maar voor nieuwe studenten die nog geen plan hebben, kan dit een hele uitdaging zijn. In de tweede helft van het tweede jaar moet je grote beslissingen nemen, wat van invloed kan zijn op het uiteindelijke vakgebied waarop je je gaat richten.

Wat vind je van de sfeer in de klas?

Zelf heb ik een leuke vriendengroep met wie ik elke dag in de bibliotheek studeer. We kunnen gemakkelijk dingen bespreken en samen studeren. Het contact met docenten verschilt per opleiding. Soms zijn er docenten die het leuk vinden om na te praten via Zoom of in werkcolleges, maar er zijn ook docenten die na drie weken reageren op e-mails.

Wat zijn je plannen als je je bachelordiploma hebt behaald?

Uiteindelijk ga ik in de industrie werken. Maar daarvoor heb ik een master nodig en hoogstwaarschijnlijk ook een PhD. In de industrie zijn PhD's een groot pluspunt als je wilt werken op het gebied van R&D of klinische testen.

Ben je betrokken bij de studievereniging van je opleiding?

Ik ga soms naar Sigma-activiteiten. Dit jaar ben ik mentor bij de Oriëntatie en doe ik mee met de (leuke) activiteiten. Dit vind ik zo leuk aan de vereniging, je hoeft niet elke keer aanwezig te zijn, maar je mag zelf kiezen waar je naar toe gaat.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Er wonen veel studenten in Nijmegen en er is altijd wat te doen. Als je je verveelt kun je naar het sportcentrum om een nieuwe hobby op te zoeken en er zijn genoeg feestjes.

Heb je voorlichtingsbijeenkomsten op de campus bezocht voordat je je aanmeldde voor je studie?

Voor mij waren de meeloopdag en de open dagen het belangrijkst. Het is best lastig om een volledig beeld van de opleiding te krijgen en met deze activiteiten kun je vragen stellen aan zittende studenten.

Wat zou je studenten adviseren bij het kiezen van een studie?

Vooruit plannen! Begin al in het eerste jaar na te denken in welke richting je je zou willen richten. Hield je bijvoorbeeld van Cell Biophysics? Kijk welke neurocursussen er worden aangeboden.