Studieprogramma bachelor Molecular Life Sciences jaar 2 en 3
Vanaf het tweede jaar ligt de focus op biomedisch onderzoek. Kennis van alle vakgebieden van scheikunde wordt uitgebreid en de relevante natuur- en wiskundige achtergrond wordt uitgebreid. In het tweede semester van het tweede jaar, begin je aan de specialisatiefase. Hierin stel je je eigen studieprogramma samen. Je kan kiezen om te specialiseren in een medische biologische richting of in een biochemische richting.
From the second year on, the emphasis shifts towards biomedical research. Knowledge of all fields of chemistry is extended and the relevant physical and mathematical background is deepened. In the second semester of the second year, you start your specialisation phase, in which you compose your own programme. You can choose to specialise in a medical biological direction or in a bio-chemical direction.
Over dit studieprogramma
Het cursusoverzicht is een indicatie van het studieprogramma van het academiejaar 2023-2024. Ben je een huidige student, raadpleeg dan de online studiegids voor jouw cursusoverzicht.
Cursusoverzicht
Het tweede en derde jaar van het vakkenpakket van MLS bestaat uit:
- Verplichte vakken (45 EC)
- Keuzevakken (57 EC), bestaande uit:
- Kernkeuzevakken (18 EC)
- (Optioneel) minorpakket (15-30 EC)
- Natural Science keuzevakken (9-24 EC)
- Vrije keuzevakken (6 EC)
- Bachelorstage (12 EC)
1st semester of year 2:
Totaal aantal EC: 30 EC- P1
- P1
- P1
- P1
- P2
- P2
- P2
- P2
Other compulsory components:
Totaal aantal EC: 15 EC- P3
- P1
- P3
- P4
- P1
- P2
- P3
- P4
- P1
- P2
- P4
NB: je kan het vak Introduction to Philosophy and Ethics volgen in het door jou gewenste onderwerp:
- NWI-FFIL101 in P1: focust op natuurkundige onderwerpen, in het Nederlands
- NWI-FFIL101 in P2: focust op moleculaire onderwerpen, in het Engels
- NWI-FFIL100 in P4: focust op biologische onderwerpen, in het Engels
- P3
- P4
- P1
- P2
- P3
- P4
Na je eerste semester van het tweede jaar, begin je aan het specialisatiefase. Hierin ben je vrij om je eigen vakkenpakket samen te stellen en je zo voor te bereiden op een masterspecialisatie. Dit onderdeel bestaat uit kernkeuzevakken, een optionele minor, en wordt aangevuld door Natural Science keuzevakken. Twee specialisatierichtingen (30 EC) zijn ontworpen om je voor te bereiden op een scheikundige of biologische masterspecialisatie. Deze richtingen, die aangeraden worden, zijn onderaan deze pagina te vinden.
Kernkeuzevakken (18 EC)
Je moet tenminste 18 EC aan keuzevakken kiezen uit een lijst met relevante keuzevakken. Of bekijk de adviesrichtingen onderaan deze pagina.
(Optionele) minor (15-30 EC)
Het eerste semester van het derde jaar is ingericht als minor en uitwisselingssemester. Je kan bijvoorbeeld de educatieve minor of de minor in informatica volgen in dit semester. Je mag ook een paar gerelateerde vakken volgen (bijvoorbeeld in economie, of nano-science, of wiskunde). Het volgen van een minor vermindert het aantal keuzevakken dat je moet volgen.
Natural Science keuzevakken (9-24 EC)
De overgebleven ruimte aan EC moet opgevuld worden door bachelorvakken van elke opleiding van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
- P1
- P2
- P3
- P4
6 EC kan gevuld worden met vrije keuzevakken, wat elk vak op universitair niveau kan zijn.
- P1
- P2
- P3
- P4
Je rondt je bachelorstudie af met een onderzoeksstage, waarin je deelneemt in lopend onderzoek aan de Radboud Universiteit. Misschien ontdek je zelfs iets nieuws tijdens je stage! Tijdens de bachelor kijk je naar de toekomst: welke master wil je doen, en wat wil je met je diploma in Molecular Life Sciences doen in de toekomst? Wil je onderzoeker of docent worden? Or heb je meer interesse in een baan als een adviseur of een manager in de industrie?
Specialisaties
Het minorprogramma of moduleprogramma van 30 EC is verdeeld over het eerste semester, die plaatsvindt van september tot en met januari. Het semester bestaat uit twee perioden. Onderwijs op de Radboud Docenten Academie, stageactiviteiten en toetsing zijn per periode vormgegeven rond een centraal thema.
Over dit studieprogramma
In de eerste periode richt je je met name op het leren van de (individuele) leerling; in de tweede periode bekwaam je je in het lesgeven in klassenverband. Daarnaast is er een ontwikkeling van onderdelen van lessen naar grotere onderwijseenheden (lessen en lessenreeksen). In het begin van het programma werk je aan de hand van een concrete methode; aan het eind ontwerp je zelf onderdelen van leerarrangementen.
Als leraar moet je volgens de wet aan bepaalde bekwaamheidseisen voldoen, die te maken hebben met drie rollen die je binnen het beroep van docent vervult. Deze rollen zijn:
- Vakdidactisch specialist: je bent een academicus die de inhoud van zijn vak beheerst en die weet hoe je die vak inhoud het beste kunt vertalen naar onderwijs dat toegesneden is op verschillende doelgroepen van leerlingen in het VO. Deze rol wordt uitgewerkt in de onderwijslijn ‘Vakdidactiek’ (VD).
- Pedagoog: je bent naast vakinhoudelijk ook pedagogisch onderlegd, zodat je jongeren (adolescenten) kunt ondersteunen in de ontwikkeling die ze doormaken. Je bent, kort gezegd, tot op zekere hoogte ook opvoeder. Deze rol wordt uitgewerkt in de onderwijslijn ‘Algemene Didactiek’ (AD).
- Professional: je bent een werknemer die kan functioneren in een team. Dat team omvat niet alleen de collega-docenten van je eigen vak, maar ook de andere docenten en zelfs de hele school als professionele organisatie. Van jou als academicus wordt verwacht dat je de potentie hebt om daar een dynamische en initiatiefrijke functie in te vervullen. Daarnaast ben je zelfsturend in de ontwikkeling van jouw professionele identiteit. Deze rol wordt uitgewerkt in de onderwijslijn ‘Persoonlijke Professionele Ontwikkeling’ (PPO).
De Educatieve Minor geeft je een basis om deze rollen zelfstandig te vervullen en in je verdere carrière ten volle te ontplooien.
Programma
Bij Algemene Didactiek (AD) krijg je te maken met hoorcolleges die in principe minor breed worden gegeven, omdat de thema's voor alle vakgebieden relevant zijn. De werkcolleges kunnen in kleinere groepen worden gegeven. Tijdens werkcolleges zit je over het algemeen in vakoverstijgende groepen, dat wil zeggen samen met studenten uit een ander schoolvak.
De colleges in de lijn Professionele Persoonlijke Ontwikkeling (PPO) hebben een flexibele inhoud die aansluit op je persoonlijke ontwikkeling. Meestal worden deze colleges in kleinere groepen van ongeveer vijftien studenten gegeven.
Tijdens de colleges Vakdidactiek (VD) zit je in de regel alleen met de medestudenten uit je eigen schoolvak in een groep. Sommige vakdidactische colleges hebben een overkoepelend thema waarbij groepen van verschillende verwante schoolvakken samen zitten.
- P1
- P2
- P1
- P2
- P1
- P2
- P1
- P2
Deze cursussen zijn verplicht.
Ondanks dat er geen EC's behaald worden met de cursussen zijn deze wel verplicht. De EC's worden toegekend door middel van de zelfevaluatie en tentamens.