Waarom Molecular Life Sciences in Nijmegen?

Medische uitdagingen kunnen alleen opgelost worden door kennis van scheikunde, biologie, medische wetenschappen, informatica, natuurkunde en wiskunde te combineren. Tijdens de bachelorstudie Moleculaire Levenswetenschappen bestudeer je concepten uit al deze vakgebieden om te werken aan moleculaire oplossingen voor gezondheidsvragen. Dit maakt een Molecular Life Sciences een uitdagend programma, waarbij je een breed scala aan opties kan kiezen. Je leert hoe het DNA signaalmoleculen produceert en hoe die door cellen en het lichaam vervoerd worden. Daarnaast zul je de verschillen bestuderen tussen gezonde en zieke cellen. Je maakt kennis met deze onderwerpen tijdens hoor- en werkcolleges, en door praktische experimenten in het lab te doen. 


Molecular Life Sciences: iets voor jou?

  • Je krijgt sterk onderwijs met een unieke combinatie van wetenschap en geneeskunde, met een breed scala aan opties om uit te kiezen.
  • Je krijgt uitstekende begeleiding: naast een studieadviseur krijg je ook een mentor toegewezen die vragen kan beantwoorden.
  • Je hebt persoonlijke contact met docenten, die zeer benaderbaar zijn.
  • Je studeert samen met studenten van Chemistry en Science.
  • Radboud Universiteit werkt nauw samen met andere universiteiten in Nederland en in het buitenland, en met kennisinstituten en bedrijven. 
  • Je hebt toegang tot unieke onderzoeksfaciliteiten, zoals voor microscopie/imaging en genoomwijde DNA-technologieën en het High Field Magnet Laboratory (HFML). 
  • De studievereniging Sigma zorgt voor de nodige ontspanning tijdens je studententijd. Sigma helpt je met je studie en carrière, maar organiseert ook activiteiten waarbij je je medestudenten, alumni en docenten kunt ontmoeten. 

Molecular Life Sciences onderzoek in Nijmegen

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten onderzoeksvragen die je kan bestuderen tijdens de studie Molecular Life Sciences? Bekijk de onderstaande video's waarin sommige van onze onderzoekers praten over hun werk in moleculaire (cel)biologie en moleculaire structuur en dynamiek.

Moleculaire ontwikkelingsbiologie en celbiologie

Sijbrand de Jong interviewt Jorine Eeftens en Rosemary Yu, beiden onderzoeker van het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS). Jorine onderzoekt de natuurkundige processen van hoe ons DNA (ongeveer 2 meter lang) in een menselijke cel past. Rosemary bestudeert de invloed van genexpressie en stofwisseling op het gedrag van cellen.  

Molecuulstructuur en dynamiek

Tijdens zijn 'interviewtour' over de faculteit gaat Sijbrand de Jong op bezoek bij Jos Oomens bij HFML-FELIX. Hij doet onderzoek met een combinatie van twee technieken: massaspectrometrie en infrarood laserspectroscopie. Met deze combinatie is het mogelijk om een molecuul te isoleren uit een complex mengsel van stoffen en de structuur van dat ene molecuul goed in kaart te brengen. Jos Oomens gebruikt de methode voor het onderzoek naar stofwisselingsziektes dat hij in samenwerking met het Radboudumc doet.