Natuur- en Sterrenkunde is een 3-jarige Nederlandstalige bacheloropleiding aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. De opleiding biedt verkenning en verdieping in grote natuur- en sterrenkundige vragen. Je ontwikkelt een brede natuurkundige basis, zowel in theorie als praktijk.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
In het eerste jaar bestudeer je de basis van de natuur- en sterrenkunde. Voor een deel zijn dit onderwerpen die je van de middelbare school kent. Ook komen nieuwe onderwerpen aan bod, zoals kwantummechanica en relativiteitstheorie. Tijdens practica voer je experimenten uit, verbind je waarnemingen en theorie en leer je onderzoeksvaardigheden.
In het tweede jaar verdiep je je in de vakken uit het eerste jaar. Je gaat dieper in op bijvoorbeeld elektromagnetisme, kwantummechanica en sterrenstelsels. Practica vormen een belangrijk onderdeel van het programma. Je werkt veel aan academische vaardigheden, zoals het uitvoeren, beschrijven en presenteren van wetenschappelijk onderzoek.
In het derde jaar kun je vakken kiezen die jou het meest interesseren. Je denkt na over wat je na de opleiding wil doen en kiest vakken die aansluiten bij jouw blik op de toekomst. Een kwart van het programma bestaat uit keuzevakken. Verder volg je verdiepende vakken en rond je de opleiding af met een bachelorstage van twee maanden. Je kiest een afstudeerproject dat je uitvoert op een van de onderzoeksafdelingen van de Radboud Universiteit.
Een bijzondere uitdaging bij de Radboud Universiteit is een dubbele bacheloropleiding. In dit programma doe je Natuur- en Sterrenkunde & Wiskunde in een gecombineerd programma. Een dubbele bachelor is bedoeld als uitdaging voor gemotiveerde studenten die zonder flinke studievertraging het programma in 3 jaar kunnen voltooien. Door een extra inspanning van 25% behaal je twee bachelordiploma's.
Deze opleiding bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 39 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 39 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Studeren in het buitenland
Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv. Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.
In het derde jaar van je bachelor heb je de mogelijkheid om een minor te volgen, een samengesteld vakkenpakket van 15-30 EC in een richting die jij interessant vindt. Dit kan binnen het vakgebied van je opleiding zijn, maar ook daarbuiten. Denk aan psychologie, informatica, of de educatieve minor waarmee je (beperkt) tweedegraads lesbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs kunt halen. Het is ook mogelijk om je eigen minor samen te stellen. Bekijk welke minoren je kunt volgen in de minorgids.