Nederlandse Taal en Cultuur
Zegel Topopleiding Universiteiten Keuzegids 2024
Beste Studies EW 2023

BachelorNederlandse Taal en Cultuur

Tijdens de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur bestudeer je Nederlandse literatuur van vroeger en van nu. Daarnaast analyseer je vraagstukken op het gebied van taalverwerving, leer je teksten analyseren en ontwikkel je goede schrijfvaardigheden.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Nijmegen is - onder andere door de vele toonaangevende internationale onderzoekscentra, ook buiten de universiteit - dé plaats om een taal te studeren.
  • De studie biedt volop ruimte voor de thema's die jij het interessantst vindt.
  • Deze opleiding is net als in eerdere jaren als beste beoordeeld in de Keuzegids Universiteiten 2023.
  • Op basis van Elseviers ‘Beste Studies 2023’ krijgt deze bachelor een bronzen medaille. Deze opleiding heeft het predicaat 'Topopleiding' gekregen van de Keuzegids Universiteiten 2024
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Ik vind het altijd heel mooi als studenten tijdens het schrijven van een scriptie zelf ontdekken dat ze veel meer kunnen dan ze denken.
Imme Lammertink
Imme Lammertink Docent Het verhaal van Imme
Kennismaken

Wat ga je leren?

Tijdens de studie Nederlandse Taal en Cultuur leer je alles over de Nederlandse en Vlaamse literatuur, over effectieve communicatie en over taal. Het is een brede opleiding waarin je je kunt verdiepen in bijvoorbeeld de nieuwe media en het schrijven voor websites, maar ook in de literaire klassiekers uit de 19de eeuw of de ontwikkeling door de eeuwen heen van het Nederlands. Literatuurtaal en communicatie zijn de drie deelgebieden die aan bod komen. Bij colleges en werkgroepen over literatuur bestudeer je de cultuur van Nederland en Vlaanderen uit heden en verleden in de meest brede zin. De colleges taal geven je inzicht in hoe taal werkt, hoe kinderen haar leren en hoe die zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. De richting communicatie gaat over hoe taal wordt ingezet in bijvoorbeeld reclame of journalistiek. Je doet bij de studie Nederlandse Taal en Cultuur veel kennis op over geschiedenis, filosofie, politiek, psychologie en andere vakgebieden. Teksten zijn immers alleen goed te begrijpen als ze in een historische en culturele context worden geplaatst.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Een neerlandicus kan op veel verschillende manieren met taal en tekst omgaan. Je komt terecht in een beroep waar dat van pas komt, bijvoorbeeld als redacteur of webredacteur in de media, als voorlichter bij een bedrijf, als medewerker van een literaire uitgeverij of evenementenorganisatie. Er is daarnaast momenteel een zeer ernstig tekort aan docenten Nederlands, in het middelbaar onderwijs, of in het onderwijs aan anderstaligen.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld