Nederlandse Taal en Cultuur

BachelorNederlandse Taal en Cultuur

Tijdens de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur bestudeer je Nederlandse literatuur van vroeger en van nu. Daarnaast analyseer je vraagstukken op het gebied van taalverwerving, leer je teksten analyseren en ontwikkel je goede schrijfvaardigheden.

Topopleiding universiteiten Keuzegids 2022
Direct naar

Iets voor jou?

  • Nijmegen is dé plaats om een taal te studeren: zo zijn er toonaangevende instituten voor taalonderzoek.
  • De studie biedt volop ruimte voor de thema's die jij het interessantst vindt.
  • Deze opleiding is als beste beoordeeld in de Keuzegids Universiteiten 2023.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
De bachelor was voor mij een periode van studie, sociale ontwikkeling en groei.
Portret Wout Arets
Wout Arets Creative director Het verhaal van Wout
Kennismaken

Wat ga je leren?

Tijdens de studie Nederlandse Taal en Cultuur leer je alles over de Nederlandse en Vlaamse literatuur, over effectieve communicatie en over de Nederlandse taal. Het is een brede opleiding waarin je je kunt verdiepen in bijvoorbeeld de nieuwe media en het schrijven voor websites, maar ook in de literaire klassiekers uit de 19de eeuw of de verschillende dialecten van het Nederlands. Literatuurtaal en communicatie zijn de drie deelgebieden die aan bod komen. Bij colleges en werkgroepen over literatuur bestudeer je de cultuur van Nederland en Vlaanderen uit heden en verleden in de meest brede zin. De colleges taal geven je inzicht in hoe taal werkt en hoe die zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. De richting communicatie gaat over hoe taal wordt ingezet in bijvoorbeeld reclame of journalistiek. Je doet bij de studie Nederlandse Taal en Cultuur veel kennis op over geschiedenis, filosofie, politiek, psychologie en andere vakgebieden. Teksten zijn immers alleen goed te begrijpen als ze in een historische en culturele context worden geplaatst.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Een neerlandicus kan op veel verschillende manieren met taal en tekst omgaan. Je komt terecht in een beroep waar dat van pas komt, bijvoorbeeld als redacteur of webredacteur in de media, als voorlichter bij een bedrijf, als medewerker van een literaire uitgeverij of evenementenorganisatie. Er is daarnaast momenteel een zeer ernstig tekort aan docenten Nederlands, in het middelbaar onderwijs, of in het onderwijs aan anderstaligen.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld