Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Eerlijk gezegd was de Radboud Universiteit gewoon de eerste universiteit waar ik ging kijken, nadat ik door het hele land heen hbo's had bezocht. Ik vond de sfeer op de RU zo goed dat ik niet meer verder ben gaan zoeken. Vooral de grote campus en de universitaire manier van werken en denken spraken me erg aan.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit?
Dat is een tijdje geleden, dus ik weet het niet meer zo precies. Mijn middelbare school gaf eigenlijk best veel informatie over de universiteit en wat er te verwachten viel, dus ik werd niet per se overdonderd. En omdat ik begon met Rechten, klopte het standaardbeeld van massale collegezalen en onpersoonlijk contact met docenten ook. Verder was de introweek super handig, omdat de intro-ouders me al veel vertelden en we toen alvast de collegezalen bezochten en wat docenten zagen. Wat de studie zelf betreft, kan ik me alleen het allereerste college herinneren waarin de hoogleraar ons vooral wees op de juiste terminologie ("u gaat niet naar de les, maar naar college"). Toen ik daarna Nederlandse Taal en Cultuur ging studeren, voelde het veel meer als de middelbare school! Je zit gewoon in een lokaal, de docenten kennen je en je kent iedereen uit je jaarlaag.
Wat spreekt je aan in de bachelor? En wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Het leukste aan Nederlandse Taal en Cultuur vind ik dat het een brede opleiding is die je op verschillende manieren laat denken. De opleiding bestaat uit drie onderdelen: taalkunde, letterkunde en communicatie. Taalkunde vind ik verreweg het moeilijkste en uitdagendste. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe kinderen taal leren en leer je hoe klanken in je mond werken en hoe ze woorden vormen. Dat is allemaal best wel abstract en diepgaand. Letterkunde is niet zo moeilijk - mits je van literatuur en geschiedenis houdt - maar het kost vooral veel tijd om alle boeken te lezen (mocht je dit daadwerkelijk doen). Communicatie is mijn favoriete onderdeel. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je zo'n overtuigend mogelijke speech kunt houden of ga je in op hoe verschillende media taal gebruiken.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?
Het grootste deel van mijn bachelor heb ik in coronatijd gedaan, dus ik denk dat ik vooral veel sfeer niet ervaren heb. Wat in ieder geval kenmerkend is, is de kleinschaligheid en de gemoedelijke sfeer. Omdat er zo weinig studenten zijn, ken je bijna alle ntc-studenten en zijn je vrienden verspreid over de hele studie, wat ik heel leuk vind. Je ziet ook op de uni bijna altijd wel een andere student die je kent en waarmee je het leuk kunt hebben. Ook kennen de meeste docenten en studenten elkaar. De docenten zijn bovendien heel enthousiast en benaderbaar. Eigenlijk ervaar ik juist bij Nederlandse Taal en Cultuur een veel minder grote machtsafstand dan op de middelbare school! Iedereen ziet elkaar gewoon als ander mens en je hebt veel minder onderlinge groepjes.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Dit wordt een ietwat verrassend antwoord, want als ik mijn bachelordiploma heb, ga ik een pre-master politicologie doen. Heel anders dus dan Nederlandse Taal en Cultuur... Uiteindelijk hoop ik iets in de politiek of diplomatie te doen. Wat ik daarbij vooral kan gebruiken uit deze studie zijn denk ik het typisch universitaire denken en de communicatiestrategieën. Bovendien weet ik als neerlandica natuurlijk vrij veel over mijn land en zijn inwoners, dus kan ik het hopelijk goed vertegenwoordigen.
Ben je betrokken bij de studievereniging?
In mijn eerste jaar deed ik eigenlijk niks met de studievereniging, maar daarna heb ik één jaar in de activiteitencommissie gezeten. Ondertussen schrijf ik voor De Uitvreter, het tijdschrift van de vereniging en ga ik enthousiast naar de meeste activiteiten.
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen staat bekend als een super linkse studentenstad en dat merk je ook aan de mensen die er zijn. De meeste mensen die ik er ontmoet, zijn heel open en gezellig. Verder voelt Nijmegen echt veilig om 's nachts over straat te gaan en kun je bijna overal probleemloos vegan eten. In de zomer heeft Nijmegen het Waalstrandje en natuurlijk de Vierdaagsefeesten die je niet kunt missen als je er woont of studeert :)
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
Ik heb de hele bovenbouw getwijfeld over mijn studiekeuze, dus ik heb denk ik alles gedaan wat mogelijk is: proefstuderen, meelopdagen, open dagen etc. Gek genoeg heb ik voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur alleen een open dag bezocht in vijf-vwo om me zo'n twee jaar later relatief impulsief voor de studie in te schrijven. Ook voor mijn uiteindelijke master heb ik maar één open dag bezocht. Ik denk dat de andere voorlichtingsactiviteiten vooral handig kunnen zijn om de sfeer mee te maken als je nog tussen universiteiten of hoge scholen twijfelt.
Wat voor advies zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Dit is natuurlijk vreselijk cliché, maar volg je gevoel! Ik denk echt dat dat het belangrijkste is. Laat je niet gek maken door alle cijfers, toekomstperspectieven en flyers die je meekrijgt. Sowieso is je bachelor uiteindelijk helemaal niet zo bepalend voor je toekomst als je nu denkt. Ik ken ontzettend veel mensen die na hun bachelor een andere master gaan doen! Bovendien doen de meeste mensen langer over hun totale studie doen dan vier jaar. Dus leg jezelf geen (extra) druk op wat betreft je studiekeuze. Het is erg fijn als je meteen goed zit, maar totaal niet erg of raar als je uiteindelijk iets anders gaat doen. Volg je hart <3