Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma Nederlandse Taal en Cultuur
Elk studiejaar van de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur bestaat uit twee semesters van 20 weken. Elk semester is weer onderverdeeld in twee periodes, die worden afgesloten met tentamens en/of werkstukken. Aan elk vak is een aantal studiepunten gekoppeld. 1 studiepunt staat gelijk aan een studielast van 28 uur.
De drie deelgebieden binnen Nederlandse Taal en Cultuur zijn:
Literatuur
Taal
Communicatie
In het eerste jaar krijg je een introductie in elk van de drie deelgebieden en leer je hoe je deze richtingen in samenhang behandelt. Je maakt dan gebruik van een multidisciplinaire benadering. Wanneer je tijdens de opleiding een tekst bestudeert, bekijk je die in veel gevallen dus vanuit je opgedane kennis over zowel literatuur, taal als communicatie. Op die manier verwerf je een brede culturele bagage en leer je genuanceerd en op een veelzijdige manier te kijken naar de manier waarop taal wordt ingezet in diverse contexten. Je werkt gedurende de bachelor ook aan je academische vaardigheden, zodat je aan het einde van het derde jaar zelfstandig onderzoek kunt uitvoeren en daarover een bachelorwerkstuk kunt schrijven.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
Tijdens het eerste jaar maak je kennis met de Nederlandse literatuur, taal en communicatie. Je bestudeert literaire werken (en hun geschiedenis) en onderzoekt de culturele en sociale context van taal en literatuur. Je onderzoekt de Nederlandse taal als systeem in hoor- en werkcolleges over taalverwerving, grammatica en betekenis. Ook analyseer je verschillende soorten teksten en gesproken taal, zoals poëzie, krantenartikelen en vergaderingen. Verder krijg je inzicht in het taal- en communicatiegedrag van mensen: hoe gebruiken mensen taal?
In het tweede jaar verdiep je je verder in de drie vakgebieden. Je leert onder meer hoe taal mensen kan beïnvloeden en overtuigen, hoe je hersenen met taal ‘omgaan’, hoe de klankstructuur van het Nederlands in elkaar zit, en hoe je wetenschappelijk onderzoek doet naar taal en literatuur. De literatuurvakken behandelen proza, poëzie en essayistiek van middeleeuwen tot de 21ste eeuw. In je vrije ruimte kies je de onderwerpen waarin jij je wilt specialiseren, wat je de mogelijkheid geeft om je interesses te volgen.
In het derde jaar komen theorie en praktijk samen: je gaat jouw kennis en vaardigheden inzetten om actuele vraagstukken uit onze samenleving op te lossen. Dat doe je in je minorruimte. Bij ons kun je kiezen uit verschillende minoren met een maatschappelijk thema, variërend van gender en diversiteit tot migratie en omgaan met Big Data. Met je keuze voor een van deze thema’s breng je een accent aan in je studie, waarmee je je straks kunt onderscheiden op de arbeidsmarkt.
De opleiding Nederlandse Taal en Cultuur bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 45 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 45 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Studeren in het buitenland
Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.
Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.