Waarom de studie Nederlandse Taal en Cultuur in Nijmegen?

Zonder taal zijn de moderne samenleving en het menselijk leven ondenkbaar. Via taal en de literatuur in die taal kun je van alles leren over hoe de mens in elkaar zit – zowel de moderne mens als zijn voorvaderen. Bovendien opent een grote taalvaardigheid de weg naar allerlei functies. Met de studie Nederlandse Taal en Cultuur leer je van alles over taal en literatuur en de Nederlandse in het bijzonder. Waarom leren kleine kinderen zoveel gemakkelijker Nederlands dan volwassenen? Hoe argumenteren politici in de Tweede Kamer? Wat is het bijzondere van literaire en wat van WhatsApp-taal? Wat is het verschil tussen het Nederlands van nu en dat van 800 jaar geleden? Hoe wordt taal gebruikt en hoe kun je taal het beste gebruiken?

  • Bijzonder aan Nijmegen is de aandacht voor Nederlandse én Vlaamse literatuur.
  • Er is aandacht voor de middeleeuwen, de achttiende en negentiende eeuw en de moderne tijd, de geschiedenis van het Nederlands, kindertaal, experimentele taalkunde, overtuigende teksten, journalistiek, nieuwe media en webteksten.
  • Je opent het studiejaar met een intensieve kennismakingsweek.
  • Nederlandse Taal en Cultuur is een kleinschalige studie waar iedereen elkaar kent.
  • Er zijn verschillende toonaangevende instituten op de campus, waar jij stage kunt lopen of onderzoek kunt doen.
  • Op basis van Elseviers ‘Beste Studies 2023’ krijgt deze bachelor een bronzen medaille.
  • Deze opleiding heeft het predicaat 'Topopleiding' gekregen van de Keuzegids Universiteiten 2024. Dit geeft aan dat de bachelor behoort tot de top van het Nederlands wetenschappelijk onderwijs. De Keuzegids Universiteiten is een onafhankelijke gids die jaarlijks de bacheloropleidingen en universiteiten beoordeelt.
  • Tijdens je studie bereid je je al voor op de arbeidsmarkt. Door het volgen van een praktijkgericht minor kom je in aanraking met maatschappelijke vraagstukken en bedrijven. Ook helpt Career Service Letteren je tijdig met je oriëntatie op de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit