Wat kun je ermee?

Na je studie weet je alles over de vele kanten van de Nederlandse taal en cultuur. Je beschikt over een brede culturele bagage, je kunt teksten op heel veel verschillende manieren benaderen, en hebt kennis van taal en literatuur, en van het analyseren van teksten en het onderbouwen van je bevindingen. Die kennis en vaardigheden worden door werkgevers – van overheid tot bedrijfsleven en van journalistiek tot onderwijs – hoog gewaardeerd. Omdat de opleiding zo veelzijdig is, kun je afhankelijk van je eigen interesses, kwaliteiten en specialisatie in diverse werkvelden aan de slag.

Arbeidsmarktperspectief

Een neerlandicus kan op veel verschillende manieren met taal en tekst omgaan. Je komt terecht in een beroep waar dat van pas komt, bijvoorbeeld als redacteur of webredacteur in de media, als voorlichter bij een bedrijf, als medewerker van een literaire uitgeverij of evenementenorganisatie. Er is daarnaast momenteel een zeer ernstig tekort aan docenten Nederlands, in het middelbaar onderwijs, of in het onderwijs aan anderstaligen.

Mogelijke beroepen

  • Redacteur, tekstschrijver of journalist bij vertaalbureaus, kranten, uitgeverijen of vakbladen
  • Docent
  • Onderzoeker aan een universiteit of bij een commercieel onderzoeksbureau
  • Pr-medewerker of persvoorlichter bij de overheid of in het bedrijfsleven
  • (Cultuur)beleidsmedewerker in bijvoorbeeld een museum, bij de overheid of culturele organisatie
  • Programmamaker voor radio of televisie

Waar komen onze studenten terecht?

Je kunt je kennis en vaardigheden dus ook inzetten bij communicatieafdelingen in het bedrijfsleven, bij een uitgeverij, krant of vakblad, als social media-adviseur, bij een vertaalbureau of een culturele instelling. Je kunt ook als onderzoeker in de wetenschappelijke wereld gaan werken of je kennis op het gebied van cultuur en communicatie inzetten bij een baan bij de overheid.

Studenten van Nederlandse Taal en Cultuur komen met name in de onderwijs-, marketing- en communicatiesector terecht. Maar ook bij de media en in de cultuursector

Door naar een master

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar:

 

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst.

Zo heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wil opdoen door stage te lopen.

Ervaringen van oud-studenten

Oud-student Nederlandse Taal en Cultuur, Wout, vertelt over zijn werk als schrijver, onderzoeker en docent.

Eva heeft Nederlands gestudeerd en werkt nu als projectmedewerker op de afdeling Nederlands, waar ze zich bezighoudt met projecten die de Neerlandistiek promoten.

Dion vertelt over de afwisseling van zijn baan als docent en hoe hij de elementen van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur kan toepassen in zijn lessen.