Basisschool leerling aan bureau met kleurpotloden

BachelorPedagogische Wetenschappen (ALPO-traject)

Wil je graag leren hoe kinderen zich ontwikkelen én tegelijkertijd leren hoe je als leerkracht op een basisschool kan lesgeven? Dat kan met het ALPO-traject van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

Direct naar

Iets voor jou?

  • Met het ALPO-traject behaal je twee diploma's in vier jaar: een praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau én een opleiding op universitair niveau.
  • Vanaf jaar een volg je vanuit de Pabo een stage in het basisonderwijs.
  • Na de ALPO kun je als leraar aan de slag en heb je de mogelijkheid om nog een master te gaan volgen.
Verschil ALPO-traject en PWPO

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Wees vooral niet bang om vragen te stellen als je twijfelt. De juiste studie vind je vanzelf!
Jessie Bonten
Jessie Bonten Student Het verhaal van Jessie
Kennismaken

Wat ga je leren?

Binnen het studieprogramma van de opleiding Pedagogische Wetenschappen bestudeer je hoe kinderen zich motorisch, cognitief, emotioneel en sociaal ontwikkelen, vanaf hun geboorte totdat zij volwassen zijn. Je kijkt naar opvoeding en onderwijs maar ook naar de complexe situaties die er ontstaan als er problemen in de ontwikkeling zijn. Je leert hoe je kinderen en jongeren met problemen of stoornissen behandelt en hoe je opvoeders en docenten daarbij begeleidt. In Nijmegen leg je een sterk verband tussen de wetenschappelijke benadering en de pedagogische en onderwijskundige praktijk. De andere helft van het traject volg je bij de HAN Pabo in Nijmegen.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Na afronding van de ALPO ben je bevoegd om les te geven en kun je dus direct als leerkracht in het basisonderwijs gaan werken. Je beschikt dan over uitstekende kennis van vakinhoud en vakdidactiek en kunt wetenschappelijke inzichten vertalen naar de onderwijspraktijk. Naast je rol als leraar kun je een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld trajecten om het functioneren van collega’s te verbeteren. Of je ontwikkelt nieuwe leerplannen (curriculum inhoud) en maakt keuzes voor (nieuwe) lesmethoden. Door het verrichten van onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van resultaatgerichtheid bij lezen en spelling, kunnen wellicht leerachterstanden worden voorkomen. Daarnaast ben je gesprekspartner voor ouders en collega’s over kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften.

Het is ook mogelijk om je functie als leraar te combineren met andere functies binnen de schoolorganisatie, bijvoorbeeld als lid van een managementteam of met functies buiten de schoolorganisatie. Na het behalen van je masterdiploma kun je ook werkzaam zijn als onderwijsadviseur of orthopedagoog zowel binnen een school als bijvoorbeeld bij een schoolbestuur of schooladviesdienst.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld