Annemieke Keersmaekers

Portretfoto Annemieke Keersmaekers
Ik merkte dat ik eigenlijk heel snel gewend was aan de manier van werken en dat ik na een tijdje echt een goede balans had gevonden in het werk van de universiteit en de PABO
Naam
Annemieke Keersmaekers
Opleiding
Pedagogische Wetenschappen (ALPO-traject)
Land van vorige opleiding
Nederlandse
Startdatum studie

Annemieke Keersmaekers is alumna van de bachelor Pedagogische Wetenschappen (ALPO).

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik heb voor de Radboud Universiteit gekozen omdat het een logische keuze was aangezien ik al in Nijmegen woonde. Toch heb ik me zeker ook georiënteerd op andere steden, maar ik vond het studieprogramma in Nijmegen het leukste en fijnste omdat hier de combinatie van Pedagogische Wetenshappen en Onderwijswetenschappen wordt aangeboden en je dus niet meteen vanaf het begin een van deze twee richtingen hoeft te kiezen, maar je juist nog allebei de kanten op kunt. Hierdoor heb je wat langer de tijd om te ontdekken welke richting het beste bij je past en waar jouw interesse ligt.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

We werden goed begeleid in het begin van de studie, vooral door de betrokken studieloopbaanbegeleiders van de PABO, maar ook door docenten op de universiteit. Zo kwam je op de universiteit direct in een werkgroep waar persoonlijke aandacht was en waar ruimte was voor een mentorgesprek. Het was heel fijn om tijdens de introductie al veel nieuwe studiegenootjes ontmoet te hebben waardoor je er absoluut niet alleen voor stond in de eerste weken van het jaar. Wel wordt er gelijk van je verwacht dat je veel zelfstandig kunt plannen en werken en er is weinig tijd om even te wennen en af te tasten. Dat vond ik best pittig, maar ik merkte ook dat ik eigenlijk heel snel gewend was aan de manier van werken en dat ik na een tijdje echt een goede balans had gevonden in het werk van de universiteit en de PABO en dat ik doorhad hoe ik het beste te werk kon gaan. Het was heel fijn om dit samen met studiegenootjes te delen en elkaar hierbij te helpen!

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Mij spreekt de combinatie van wetenschappelijke theorie en de onderwijspraktijk het meeste aan. Als na de herfstvakantie in je eerste jaar de stage begint, ervaar je echt hoe waardevol het is om het gedrag van kinderen in je klas te kunnen begrijpen en er ook je handelen op aan te kunnen passen. Het is ontzettend leuk en mooi om de theorie van de universiteit iedere week met eigen ogen in de praktijk te ervaren. Ook vind ik het heel erg leuk dat we een heel brede basis krijgen, waarin je vakken krijgt over zowel onderwijswetenschappen als (ortho)pedagogiek. Dat maakt dat je als aankomend leerkracht, IB’er, onderwijswetenschapper of bijvoorbeeld hulpverlener kennis hebt van heel veel aspecten en onderwerpen. Na het tweede jaar van je bachelor kun je je gaan specialiseren om over het vakgebied waar jouw voorkeur ligt, nog meer diepgaande kennis en vaardigheden op te doen.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Ik vind de sfeer op de opleiding echt ontzettend fijn! In de werkgroepen zit je met een kleiner groepje studenten die je ook beter leert kennen. De docenten zijn allemaal makkelijk te benaderen en staan open voor vragen of opmerkingen.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik wil heel graag als juf voor de klas gaan werken, maar daarnaast zou ik graag als hulpverlener in de jeugdzorg werken om kinderen (en hun ouders of omgeving) te kunnen helpen die zijn vastgelopen op een bepaald punt in het leven. Dit lijkt mij een hele mooie uitdaging en combinatie!

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ik ben betrokken bij Studievereniging Postelein. Ik ben al sinds mijn eerste jaar lid van verschillende commissies, wat ontzettend leuk is om veel mensen te leren kennen en daarnaast ervaring op te doen met het organiseren en regelen van hele leuke activiteiten, zowel studiegerelateerd als niet studiegerelateerd! Ik kan het iedereen aanraden om lid te worden bij Postelein, al is het alleen maar voor de korting op de boeken!

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen heeft alles wat je nodig hebt: het is niet te groot maar toch is er echt van alles te doen! De universiteit ligt mooi en is goed bereikbaar, Nijmegen is heel gezellig, je kan lekker sporten, de stad in om te stappen, in het park zitten of lekker in de Waal zwemmen! Het is hier nooit saai en alles is op fietsafstand.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik ben bij een Open Dag en een meeloopdag geweest en vooral de meeloopdag kan ik iedereen aanraden omdat je dan echt ervaart hoe het is om te studeren!

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Kom een dagje meelopen! En verdiep je niet alleen goed in algemene informatie, maar vooral in het studieprogramma en informatie over de vakken! Dat geeft een goed en gedetailleerd beeld van wat je daadwerkelijk gaat doen en leren.