Frans Reijnen

Portret Frans Reijnen
Je volgt zowel lessen op de Universiteit als op de HAN en je loopt ook nog eens één keer per week stage. Dat is heel veelzijdig.
Naam
Frans Reijnen
Opleiding
Pedagogische Wetenschappen (ALPO-traject)
Startdatum studie
Vooropleiding
Atheneum, Economie & Maatschappij

 Frans Reijnen is alumnus van de bachelor Pedagogische Wetenschappen (ALPO-traject). 

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Mijn keuze voor de Radboud Universiteit is vooral gemaakt op basis van praktische gronden. Ik woon al mijn hele leven in Nijmegen en aan het eind van mijn middelbare schooltijd had ik niet het gevoel dat ik aan een leven in een andere stad (zonder mijn ouders) toe was. De keuze voor de Radboud Universiteit was in mijn geval daarom snel gemaakt.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

Dit was voor mij echt even schakelen. Mijn middelbare school ging mij betrekkelijk eenvoudig af. Ik haalde goede cijfers en ik wist in de vierde klas al dat ik deze opleiding wilde gaan doen. Ik wist precies wat ik voor toetsen moest doen om ze te halen en ik wist exact wat ik op deze toetsen kon verwachten. Eenmaal op deze opleiding ging dat niet meer zo makkelijk. Ik vond het ontzettend veel, erg lastig en het werd allemaal in hoog tempo gebracht. Het was voor mij al gauw duidelijk dat ik op zoek moest naar een nieuwe, efficiëntere manier van leren. Ik heb hier veel over gesproken met mijn studieloopbaanbegeleider van de HAN waar ik goed contact mee heb en die ik makkelijk kan bereiken. Dit heeft mij goed geholpen.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Ik denk dat de prettigste eigenschap van deze studie tegelijkertijd ook het meest uitdagend is. Je volgt zowel lessen op de Universiteit, als op de HAN en je loopt ook nog eens één keer per week stage. Dat is heel veelzijdig. Bijna elke dag in de week is anders. Tijdens de unicolleges zit je in een collegezaal, op de HAN zit je in de klas en op stage sta je juist vóór de klas. Deze veelzijdigheid spreekt mij ontzettend aan, maar vormt tegelijkertijd ook een grote valkuil in verband met drukte en plannen. Dit is echt even wennen.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Ik ervaar de sfeer binnen de ALPO als heel gezellig en betrokken. Je moet je voorstellen dat je met ongeveer vijftig à zestig nieuwe studenten aan deze studie begint en je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Je kent al gauw iedereen want je bent simpelweg bij vragen en samenwerken enkel op elkaar toegewezen. Je krijgt er echt een 'ons-kent-ons-gevoel' bij. Je zoekt elkaar als ALPO-studenten tijdens colleges of in de pauzes constant op. Je vormt als relatief kleine studie echt een eenheid. Ik vond dit heel fijn want je krijgt bij de momenten dat je het nodig hebt echt het gevoel dat je er toe doet.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Mijn eerste stagejaar is mij enorm goed bevallen. Dusdanig goed zelfs dat ik sowieso eerst een aantal jaren voor de klas op de basisschool wil staan als ik mijn bachelor heb. Ik weet echter ook vrij zeker dat ik niet mijn hele werkzame leven les wil blijven geven. Ik weet van mezelf dat ik uitdagingen zal blijven zoeken. Tegen die tijd misschien wel als pedagoog of orthopedagoog. Gelukkig kan ik na mijn bachelor nog alle kanten op.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Mijn betrokkenheid bij studievereniging Postelein heeft zich het afgelopen jaar beperkt tot geregelde aanwezigheid bij borrels en regelmatige deelname aan leuke activiteiten. Ik vind het ontzettend leuk bij deze studievereniging en ik heb erg veel superleuke mensen leren kennen. Aankomende introductie word ik dan ook intro-ouder en ik heb mij voorgenomen actief lid te worden door in een commissie te gaan.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Je kan mij beter vragen wat ik niet leuk vind aan Nijmegen. Ik vind heel veel leuk hier. Ik woon hier al mijn hele leven. Ik ken hier veel mensen, ik voetbal hier, ik studeer hier en ik vier hier geregeld mijn feestjes. Ik heb geluk, want ik woon bij mijn ouders die op een ideale plek, tussen het centrum en de universiteit in, wonen. Alles is aanwezig en alles is in de buurt. Nijmegen is mijn thuis.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik ben als scholier twee keer wezen kijken op de open dag. Bij de tweede keer had ik het idee dat hetzelfde verhaal als vorig jaar opgelepeld werd dus ik ben geen derde keer gegaan. Tevens heb ik me opgegeven voor een meeloopdag. Dit vond ik heel informatief en dit heeft voor mij toen veel verduidelijkt. Ik raad iedereen die twijfelt, geen duidelijk beeld heeft of die met lastige vragen zit dan ook aan je hier voor op te geven.

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Wees vooral niet bang om vanaf de eerste dag met iedereen contact te zoeken en vragen te stellen waar nodig. Je bent zeker niet de enige die het wellicht even moeilijk zal hebben. Stel zo min mogelijk uit en probeer zo snel mogelijk alle informatie die je nodig hebt op een rijtje te hebben. Denk daarbij aan het kopen van boeken, het kennen van je rooster, inschrijving voor vakken en tentamens, de datum van het eerste tentamen en verdere zaken die in het begin op je af zullen komen. Houd er alsjeblieft rekening mee dat het tempo vanaf het begin hoog ligt dus zorg dat je alles snel op orde hebt zodat je rustig en gefocust met je nieuwe studie aan de slag kan!