Imke Gerrits

Imke Gerrits
Op de Radboud Universiteit voelde ik me thuis en het onderwijs sprak mij daar ook het meeste aan.
Naam
Imke Gerrits
Opleiding
Pedagogische Wetenschappen (ALPO-traject)
Startdatum studie
Einddatum studie

Student Imke Gerrits volgt het (ALPO-traject) aan de Radboud Universiteit.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

In de tijd dat ik moest kiezen voor een opleiding, hadden we te maken met corona, dus ik heb veel online research gedaan. De ALPO (Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs) is maar op weinig plekken te volgen en de opleiding is niet in elke stad hetzelfde. In alle steden is de ALPO een combinatie tussen de hogeschool en de universiteit, maar bij sommige steden volg je op de universiteit onderwijswetenschappen, en bij andere steden volg je op de universiteit pedagogische wetenschappen. Ik wist dat ik pedagogische wetenschappen wilde doen naast de Pabo en ben toen naar de open dagen gegaan. Op de Radboud Universiteit voelde ik me thuis en het onderwijs sprak mij daar ook het meeste aan. Vandaar mijn keuze voor de Radboud Universiteit.


Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

Ik vond de overgang naar de HAN makkelijker dan naar de uni, want op de HAN heb je nog gewoon klassen zoals op de middelbare school: op de uni zit je in één grote zaal met alle eerstejaars pedagogische wetenschappen studenten. Daar moest ik even aan wennen, maar dat werd al snel normaal. Aan de manier van toetsen op de uni en de hoeveelheid leerwerk moest ik wat langer wennen. Als vwo'er die snel kan leren, heb ik nooit leren leren en dat had ik op de uni toch echt wel nodig. 


Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

In de bovenbouw van de middelbare school kwam ik erachter dat ik voor de klas wilde gaan staan. Ik ben echter wel altijd op zoek naar meer. Ik wilde meer kunnen betekenen voor de leerlingen dan alleen lesgeven en daarom spreekt de ALPO mij ook zo aan. Naast dat ik leer lesgeven, leer ik ook van alles over het kind en de ontwikkeling van het kind. Die combinatie vind ik top. Wat ik uitdagend vind in de studie, is dat het soms even heel veel kan zijn. Je volgt natuurlijk wel twee studies. Gelukkig is dit vaak alleen rond de tentamenweken. De rest van het jaar heb ik genoeg tijd om leuke dingen te doen.


Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten of onderzoekers.

Ik ervaar binnen de opleiding een hele gezellige sfeer. Op de ALPO heb je te maken met allemaal sociale beestjes en dat uit zich binnen onze jaarlaag in een hele gezellige en veilige groep. Soms kan het lastig zijn om binnen de studie met zowel de HAN als de universiteit te maken te hebben omdat het twee verschillende organisaties zijn, maar het contact wordt steeds beter. Ze doen hun best. Op de HAN is het contact met docenten heel gemakkelijk. Je spreekt ze aan bij de voornaam en ze zijn heel toegankelijk. Op de uni voel ik iets meer afstand met de docenten, maar dat komt ook omdat je colleges volgt in grotere groepen. 


Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Als ik mijn bachelordiploma heb, wil ik zeker nog doorstuderen. Allereerst zit ik erover te denken om nog voor docent Nederlands of muziek door te leren op het HBO. Daarnaast wil ik dan alvast één of twee dagen in de week aan de slag in het basisonderwijs. Verder wil ik misschien in de nabije toekomst nog een master gaan doen. Welke precies weet ik nog niet, maar waarschijnlijk wel iets met onderwijs. 


Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ik ben zeker betrokken bij de studievereniging. Ik ben nu voor het tweede jaar actief lid en dat houdt in dat je onderdeel bent van een commissie. Dit jaar ben ik onderdeel van de Postelein Actief-commissie en houd ik mij bezig met sportieve activiteiten. Verder ben ik op veel activiteiten aanwezig, want ik vind het gewoon ontzettend gezellig. Ik zit er zelfs over na te denken om een bestuursjaar te gaan doen. 


Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Allereerst word ik altijd al ontzettend blij als ik met de trein de brug over rijd en ik dan de verlichte Waalkade zie. Ik vind Nijmegen een mega gezellige stad met daarbij ook leuke uitgaansmogelijkheden. Verder ben ik groot fan van het Waalstrand waar ik altijd een groot deel van mijn zomer doorbreng. In Nijmegen is het nooit saai, er is altijd wel iets te beleven!


Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik vond allereerst de open dagen heel fijn, omdat je dan sfeer kan komen proeven op de universiteit en je kan kijken of het goed voelt voor je. Daarnaast heb ik vooral veel gehad aan de voorlichting waarbij de opleiding PWPO (Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs) en de ALPO werden vergeleken. Tijdens deze voorlichting werd mij al snel duidelijk wat wel bij mij paste en wat niet en zo kon ik de juiste keuze maken. 

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Ga vooral veel naar open dagen, voorlichtingen en doe ook een meeloopdag. Dan kun je namelijk optimaal proeven van de studie en het echt ervaren. Volg je gevoel en kijk wat jij interessant vindt! En mocht het nou zo zijn dat je toch een verkeerde keuze maakt, dan is dat helemaal niet erg. Je zit er niet meteen voor de rest van je leven aan vast.