Wat kun je ermee?

Na het afronden van de ALPO ben je meer dan een goede leraar in het basisonderwijs. Je hebt alles in huis om leerplannen te maken of nieuwe lesmethodes te introduceren. Je kunt kinderen met speciale leerbehoeftes of gedragsproblemen begeleiden en bent gesprekspartner voor ouders, bestuur en management.

Arbeidsmarktperspectief

Na afronding van de ALPO ben je bevoegd om les te geven en kun je dus direct als leerkracht in het basisonderwijs gaan werken. Je beschikt dan over uitstekende kennis van vakinhoud en vakdidactiek en kunt wetenschappelijke inzichten vertalen naar de onderwijspraktijk. Naast je rol als leraar kun je een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld trajecten om het functioneren van collega’s te verbeteren. Of je ontwikkelt nieuwe leerplannen (curriculum inhoud) en maakt keuzes voor (nieuwe) lesmethoden. Door het verrichten van onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van resultaatgerichtheid bij lezen en spelling, kunnen wellicht leerachterstanden worden voorkomen. Daarnaast ben je gesprekspartner voor ouders en collega’s over kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften.

Het is ook mogelijk om je functie als leraar te combineren met andere functies binnen de schoolorganisatie, bijvoorbeeld als lid van een managementteam of met functies buiten de schoolorganisatie. Na het behalen van je masterdiploma kun je ook werkzaam zijn als onderwijsadviseur of orthopedagoog zowel binnen een school als bijvoorbeeld bij een schoolbestuur of schooladviesdienst.

Mogelijke beroepen

  • Leraar basisonderwijs
  • Onderwijskundig adviseur
  • Orthopedagoog
  • Beleidsmedewerker

Door naar een master

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar:

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Zo heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan.