Philo van de Scheur

Student Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs
Ik vind het leuk om na te denken over hoe ik als academisch opgeleide leerkracht de brug kan slaan tussen die twee werelden.
Naam
Philo van de Scheur
Opleiding
Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs
Startdatum studie
Einddatum studie

Student Philo van de Scheur volgt de bachelor Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs aan de Radboud Universiteit.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

De Radboud Universiteit is de enige universiteit die een volledige bacheloropleiding tot leerkracht in het basisonderwijs aanbiedt: Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs! De keus voor Nijmegen was daarom snel gemaakt. 

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

De overgang van middelbare school naar universiteit verliep soepel. Omdat PWPO een kleinschalige studie is leerde ik mijn studiegenoten snel goed kennen. Ook de gezichten van docenten herkende ik binnen de kortste keren! 

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Wat ik het leukst vind aan deze studie is de combinatie van theorie en praktijk. Elke maandag stage lopen in de klas zorgt ervoor dat je vanaf het begin binding hebt met de praktijk waar je later mee te maken zult hebben. Dat je als PWPO'er bezig bent met lesgeven enerzijds en het bestuderen van onderzoek anderzijds zorgt soms ook voor uitdaging. Ik vind het leuk om na te denken over hoe ik als academisch opgeleide leerkracht de brug kan slaan tussen die twee werelden. 

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

De sfeer binnen de opleiding vind ik gemoedelijk en het contact met docenten ervaar ik als laagdrempelig. Met mijn medestudenten praat ik vaak over stage-ervaringen en we helpen elkaar met opdrachten als dat nodig is. 

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Als ik PWPO heb afgerond wil ik graag als leerkracht aan de slag; na drie jaar studeren ben ik benieuwd hoe het is om  een eigen klas te hebben met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Ik denk na over de mogelijkheden om de praktijk van de klas te combineren met curriculumontwikkeling of het ontwerpen van onderwijs. 

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ja! De studievereniging Postelein organiseert activiteiten, borrels en feesten waar ik soms naartoe ga. 

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen heeft alles wat je nodig hebt: een gezellig centrum, de universiteit op fietsafstand, water om te roeien en natuur dichtbij!

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Tijdens de open dag heb ik de voorlichting bijgewoond en op de informatiemarkt konden studenten mij vertellen hoe het programma er precies uitziet. Aan hen heb ik al mijn vragen kunnen stellen over de visie van de opleiding en hoe zij hun stage ervaarden. 

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Bezoek vooral een keer de open dag! Hier krijg je veel informatie in één keer en kunnen studenten je van alles vertellen over hun ervaringen. Als je PWPO overweegt zou ik ook aanraden om naar de proefstudeerdag te komen. Dan kun je de sfeer proeven en vang je een glimp op van het onderwijs dat je als PWPO-student krijgt.