Studieprogramma PWPO

Met veel toewijding heeft het team van PWPO een studieprogramma samengesteld waarmee je goed voorbereid bent op het werkveld en een eventuele vervolgmaster. 

Opbouw van de bachelor

De bachelor PWPO duurt in totaal 3 jaar en elk studiejaar bestaat uit 60 studiepunten, die ook wel European Credits of EC's worden genoemd. Eén studiepunt staat voor 28 studie-uren. Het komt erop neer dat je gemiddeld genomen zo'n 40 uur per week met je studie bezig zult zijn. Denk dan aan het deelnemen aan colleges en werkgroepen (zo'n 15 uur per week), je stage (zo'n 8 uur per week) en zelfstandig studeren. Een afwisselende week met theorie en praktijk. De leerkrachtspecifieke en praktijkgerichte cursussen volg je enkel en en alleen met de studenten van PWPO. Bij de andere cursussen komt het ook vaak voor dat je deze samen volgt met studenten van Pedagogische Wetenschappen of ALPO. Bij de cursussen die specifiek bedoeld zijn voor PWPO komt het vaak voor dat je verplicht aanwezig moet zijn bij werkgroepen, omdat je die bijeenkomsten echt niet kunt missen in je ontwikkeling tot leerkracht.

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  De basis

  Je maakt kennis met wetenschappelijk onderzoek en daaruit volgende inzichten en vragen rondom onderwijs, opvoeding en ontwikkeling. Je leert o.a. meer over directe instructie, klassenmanagement, handschrift en technisch lezen. Alles wat je leert breng je tijdens je eerste stage direct in de praktijk.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  Verdieping

  Je verdiept je verder in wetenschappelijk onderzoek en verbindt dat weer aan het het lerarenvak. Je vergroot je didactische en pedagogische vaardigheden. Denk aan het aanleren van spelling, rekenen en het inzetten  van onderzoekend leren bij bijvoorbeeld geschiedenis. Tijdens de stage in de bovenbouw ga je hiermee direct aan de slag.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  Verdieping en afronding

  Je breidt je kennis nog verder uit, bijvoorbeeld als het gaat om kunstonderwijs of het geven van Engels. Je schrijft je bachelorscriptie en loopt in dit jaar twee stages. Je start bij de onderbouw en staat tenslotte helemaal zelfstandig voor de klas in de afstudeerstage.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
42
De opleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van International Office voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.